Предлог резолуције одавно је у српском парламенту…
Посланичке групе Либерално демократска партија – Странка демократске акције Санџака и Лига социјадемократа Војводине – Зелена странка, односно 11 посланика, потписале су и у скупштинску процедуру упутиле Предлог резолуције о геноциду у Сребреници за усвајање по хитном поступку.

У резолуцију се најоштрије осуђује геноцид у Сребреници, као и свако порицање геноцида, а овај текст поднет је српском парламенту 2016. године.

Проглашава се 11. јул за Дан сећања на геноцид у Сребреници и изражава се саосећање за све жртве у ратовима на простору бивше југославије, као и за њихове породице и позивају се све суседне државе да наставе да обезбеђују правду и дугорочну подршку преживелима, укључујући по потреби оне који су били жртве сексуалног насиља, наводи се у тексту предлога.

Потврђује се решеност државе да спречи геноцид и друге озбиљне злочине и потврђује ставове завршног документа Светског самита из 2005. године и одговорности за заштиту становништва од геноцида, ратних злочина, етничког чишћења и злочина против човечности.

Предлогом резолуције се подупиру напори на спровођењу истраге и процесуирања оптужених за геноцид у Сребреници, а обавезују се да ће искористити сва расположива средства и механизме да спроведе истрагу и процесуирају све одговорне.

Наглашава се суштински значај помирења које је засновано на дијалогу, суочавању са прошлошћу и посвећености правди и подршци жртвама, као основи за јачање безбедности, стабилности и просперитета у региону.

Резолуцију су потписали посланици Сулејман Угљанин, Енис Имамовић, Чедомир Јовановић, Жарко Kораћ, Наташа Мићић, Ненад Милић, Ненад Чанак, Горан Чабради, Олена Папуга, Мариника Тепић и Нада Лазић.

На овај текст подсетио је Павле Бихали на друштвеној мрежи Твитер, када је објавио ово:

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here