Председник Русије Владимир Путин обраћајући се Думи предложио је девет измена Устава, после чега је премијер Дмитриј Медведев поднео оставку!

Измене Устава:

  • Консолидовати приоритет руског устава над међународним уговорима
  • Забранити званичницима и судијама да имају друго држављанство или дозволу боравка у другој земљи
  • Захтевати да председнички кандидати стално бораве у Русији најмање 25 година и никада немају друго држављанство
  • Уклоните ријеч „за редом“ из чланка којим се забрањује да се бирају за председника више од два пута заредом
  • Да се ​​створи систем јавних власти који ће обухватати и јавне органе и локалне власти
  • Одредите минималну плату и обавезну индексацију пензија
  • Пренос од председника на државну Думу право да одобри премијера и чланове владе
  • Омогућите Савету Федерације да отпушта судије
  • Овластите Уставни суд на захтев председника да провери уставност закона пре него што су потписани

Пре свега, председник је предложио да се утврди приоритет руског устава над било којим међународним уговорима – односно да их треба поштовати само ако нису у супротности са основним руским законом.

Шта значе Путинове речи о уставним променама

Устав већ има предност над међународним уговорима, каже Илија Шаблински, заменик шефа Одељења за уставно и административно право.

„Уставни суд има овлашћења да проверава међународне уговоре ради уставности. Дакле, међународни уговори чије су норме у супротности са уставом не могу бити потписане и ратификоване“, напомиње стручњак.

Међутим, према 15. члану устава, Русија може закључити међународне уговоре, чије су норме супротне националним законима.

„Ако она потпише такав споразум који је супротан неком закону, Руска Федерација је тако одлучила, онда норма овог споразума има предност над нормом националног закона. Али ни о чему се не може расправљати“, приметио је експерт.

Коме ће бити дозвољено да буде председник?

Поред тога, Путин верује да на председничким изборима треба дозволити само Русе који континуирано живе у земљи најмање 25 година и никада нису имали друго држављанство, а реч „заредом“ може да се уклони из чланка којим је забрањено да председава више од два пута заредом.

Ови предлози још немају практично значење, каже професор Шаблински.

„Аутори Устава полазили су од ширег историјског контекста (када су написали да председнички кандидат треба да живи у Русији најмање 10 година). Сетили су се да је Солженицин био присилно избачен из земље, да су стотине вредних и талентованих људи протеране из СССР-а, и „они су се враћали тек крајем 80-их и почетком 90-их. Да ли је то значило да им треба одузети право да се кандидују на највишим владиним функцијама?“ – тврди експерт.

Државна реформа?

Према Путину, састав владе требало би да одобри парламент, а не председник.

„Акције Државне Думе расту заједно са могућностима. Њој ће бити поверено право да одобри кандидатуру премијера и читаве владе. Нови председник неће имати право да их одбаци. А с обзиром на тренутну ситуацију, то се не може хипотетски представити. То изгледа као компонента будућег транзита“, рекао је политички аналитичар ББЦ Константин Калачев.

„Ова реформа се неће много променити у тренутној ситуацији. Али, заправо, да, ово је промена у државном систему Русије,“ рекао је политички аналитичар Абас Галијамов.

Према његовим речима, из Путинових предлога произилази да се вредност посланичког мандата и положај говорника повећавају: „Можда се Путин спрема да заузме место председника Државне думе?“

Не тако давно, Путин је већ говорио о могућој уставној промени. Конкретно, он је већ говорио о овој теми током своје годишње конференције за штампу прошлог децембра. Међутим, у то време било је само питање уклањања речи „заредом“ из чланка о дозвољеном броју председничких мандата.

Leave a Reply