Афера „руски шпијун“ открила је да је Србија интрересантна многим обавештајно-безбедносним службама поготово водећих светских сила, а разлози за то су бројни, од незавршених ратова на Балкану до геополитичке позиције Србије која повезује Европу и Блиски Исток, пишу медији.

Снимак на коме се види руски агент, потпуковник Георгиј Клембан, како подмићује српског официра објавила је, према првим информацијама, америчка слузба, што је још један у низу доказа да се на територији Србије преплићу многи страни интереси и утицаји, наводе медији.

То је потврдио и начелник управе за аналитику БИА Реља Жељски који је нагласио да афера „руски шпијун“ није усамљен случај у Србији.

  • Напротив, на територији Србије, иако, то звучи као теорија завере тренутно делује велики број обавештајно безбедносних система како најмоћнијих земаља света попут попут САД, Руске Федерације, Велике Британије и Кине, тако и земаља из окружења попут Хрватске и Албаније, али су ту не заврсава тај списак – каже Жељски.

Он истиче да је Србија земља која се налази у веома специфицном тренутку у веома тешким околностима, као и да је државно руководство под великим притиском да одустане од одређених стратешких праваца и курса које је заузело.

Политички аналитичар Душан Јањић за медије каже да обавештајне слузбе великих сила, али и готово свих држава у региону раде на територији Србије.

  • Ту мислим и на Румунију, Бугарску, али пре свих на Мађарску, Италију и поготово Турску која има велики утицај на Балкан. Такође, Француска има велики интерес за обавештајним подацима у Србији, нарочито у вези са наоружањем и проблемом Косова – каже Јањић.

Он наводи да стране службе прикупљају безбедносне и политичке податке, у смислу утицаја на политичке токове.

  • Главни разлог за шпијунажу у Србији су незавршени ратови. Ту пре свега мислим на КиМ, али и на Македонију, Црну Гору, и посебно БиХ. Србија је сама по себи интересантна, јер се наоружава, а и другачије позиционира у односу на период до 2012. године – оцењује Јањић и додаје да Србија нема толики геополитички значај колико важан географски положај.
  • Ми се налазимо на Коридору 10, што је најкраћи пут који повезује Европу и Блиски исток, а тамо тренутно све ври. Такође таква позиција Србије је значајна и у погледу организованог криминала и тероризма – објасњава Јањић.

Извршни директор Београдског центра за безбедносну политику Предраг Петровић каже да рад страних обавештајних служби углавном није незаконит.

  • Уобичајено је да велике државе које имају политичке и економске интересе у другим земљама настоје и да их заштите па и у те сврхе користе и обавештајне службе како државне тако и приватне – каже Петровућ.

Он напомиње да је Србија тренутно политички интересантна великим силама због покушаја решавања косовског проблема и сукобљених интереса које оне имају по том питању док земље у окружење желе да знају шта се у њиховом суседству дешава.

Оставите Коментар