Кинеска рударска компанија „Зиђин“, која је са 63 одсто власништва већински власник у бившем РТБ „Бор“, инвестираће 200 милиона долара у обнову, дораду и изградњу металуршких погона.

Кинези желе да најпре најсавременијим технолошким методама прошире капацитет борске топионице.

Наиме, „Зиђин“ жели да се овај борски металуршки агрегат, у коме се топи концентрат бакра, са садашњих 80.000 тона годишње преуреди тако да у њему после уграђивања нове опреме може да се преради чак 200.000 тона те сировине годишње.

Разлог за ову инвестицију је, наводе, то што су Кинези већ увећали производњу бакра до те мере да су им садашњи металуршки капацитети постали премали.

Зато се очекује и проширење Рудника бакра „Мајданпек“, као и отварање нових рудника из некадашњег РТБ.

Зиђин такође, наводе, увелико ради на отварању горњег дела подземног лежишта бакра и злата „Чукару пеки“, тако да се предвиђа да ће се у року од пет година тамо производити до 200.000 тона бакра.

Део новца „Зиђин“ планира да инвестира, додају, у изградњу нове, најсавременије фабрике сумпорне киселине.

Коначно, „Зиђин“ жели и да сруши постојећу Електролизу, погон у коме се обавља финална фаза добијања бакра чистоће 99,99 процената, и који је са радом почео пре више од пола века, а план је, наводи лист, да се направи нови, најсавременији погон.

Оставите Коментар