Винова лоза, коју видите на слици, разгранала се из темеља пирга Светог Симеона, на храму Христовог Васкрсења у Немањиној родној Подгорици.

Ова подгоричка лоза потомак је чудотворне лозе која је пре више од 800 година изникла из гроба Светог Симеона Мироточивог у српском манастиру Хиландару.

Хиландарска лоза Светог Симеона Немање везана је за многа народна предања а сведочанства о њеној чудотворности постоје већ осам векова. Зна се да и брачни парови који не могу да имају децу, постом и молитвом, у складу са инструкцијама Хиландараца, успевају да добију потомство.

За ову чудотворну лозу везују се и поједини историјски догађаји.

Српски велики жупан Стефан Немања добровољно се повукао власти на Великом државном сабору 25. марта 1196. године у цркви светих Петра и Павла код Новог Пазара. Власт је предао средњем сину Стефану и замонашио са супругом Аном у истој Петровој цркви добивши на монашењу име Симеон. Прво је као обичан монах живео у својој задужбини манастиру Студеници, да би се у новембру 1197. године придружио свом најмлађем сину монаху Сави на Светој гори у којој су обновили тј. изградили српски манастир Хиландар.

Монах Симеон је преминуо у дубокој старости, у манастиру Хиландар 13. фебруара или 1199. или 1200. године.

Пошто је из његових моштију почело да тече миро предивног мириса, Светогорски сабор га је одмах канонизовао као светог Симеона Мироточивог. Његов син Сава је 1208. године пренео његове посмртне остатке у Србију, да би над тим чудотворним моштима измирио своју старију браћу Стефана и Вукана који су се борили око власти.

Мошти Светог Симеона су тада положене у његову задужбину Студеницу, у којој се и данас налазе десно од олтара у саркофагу. Оне и данас почивају у Студеници и сачуване су након великих ломова, ратова и сеоба којима су Срби били изложени.

Од како су мироточиве мошти Светог Симеона напустиле Хиландар, само хиландарско братство је за старчевим мироточивим моштима веома туговало. Из хиландарских хроника сазнајемо да им се једне ноћи у колективном сну, јавио Свети Симеон, који их је утешио рекавши да ће из његовог гроба изнићи лоза, која ће са Хиландарцима и Србима бити до краја света. Тако је и било. И данас тачно из празног каменог гроба Светог Симеона расте ова чудотворна лоза и рађа плодове већ више од 800 година, помажући верним Србима да добију потомке и оснивају породице.

И тако чудом Божијим, Свети Симеон Мироточиви, који је рођен у Рибници (данашња Подгорица) пре 9 векова, као родоначелник Светородне лозе Немањића, наставља да живи и у подгоричком храму Христовог Васкрсења, кроз изданак чудотворне хиландарске лозе.

Подгорички Саборни храм, посвећен Христовом Васкрсењу, примио је у своје окриље овај свети виноград, ког је пресадио митрополит зетски (црногорско-приморски) Амфилохије Радовић.

И то је једно од чуда Светог Симеона Мироточивог, и његовог сина, Светога Саве српскога.