Шта значи одлука о употреби Војске Србије у цивилне сврхе, коју данас, према сазнањима Тањуга, доноси председник Александар Вучић, регулисано је Законом о Војсци Србије.

Закон о војсци, Члан 2, предвиђа да председник Републике или министар одбране по овлашћењу председника Републике, може одлучити да Војска Србије надлежном државном органу, односно организацији, органу аутономних покрајина и органу јединица локалне самоуправе, на њихов захтев, пружи помоћ ради заштите живота и безбедности људи и имовине, заштите животне средине или из других разлога утврђених законом.

Председник је синоћ примио процену Министарства одбране да ризици и претње поводом пандемије корона вируса захтевају доношење хитних мера из надлезности председника Србије.

Министар одбране Александар Вулин је рекао да је сада на председнику Србије да одлучи како и на који начин ће искористити своја уставна овлашћења и ставити све службе у функцију живота и здравља грађана.

Тањуг је сазнао да ће председник данас донети одлуку о употреби Војске Србије у цивилне сврхе.

То би могао бити и корак ка увођењу ванредног стања, које је, иначе, регулисано члановима 87 и 88 Закона о одбрани.

Члан 88 каже да се заједницки предлог за проглашење ратног или ванредног стања утврђује на основу процене ризика и претњи по безбедност Републике и њених градана.

„Процена из става 1. овог цлана коју министар одбране истовремено доставља председнику Републике и председнику Владе, садржи оцену угрожености и последице које су услед тога наступиле или могу наступити“, наводи се.

Председник јуче није искључио могућност увођења ванредног стања, у складу са проценом ситуације.

„Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном командату, председнику државе, писмо да је угрожена безбедност државе, затим га шаљемо у скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник скупштине и владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање. Онда знате шта то значи. Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, бисокопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници И тако даље“, рекао је раније данас Вучић.

Ванредно стање, према његовим речима, подразумева најтеже могуће мере.

„Ванредно стање захтева потпуну изолацију“, рекао је Вучић.

Одлука о употреби Војске могла би да буде корак ка најтежим могућим мерама.

„Ванредно стање у земљи проглашава Народна скупштина ако је угрожена држава и народ због елементарне катастрофе или болести (земљотрес, пожар, побуна, епидемија), каже професор Уставног права Слободан Орловић.

У току трајања ванредног стања могу да се ограниче одређена уставна права, међу њима и бирачко право, што би, како наводи професор, ако се донесе и одлука о увођењу ванредног стања, могло да доведе до одлагања априлских избора.

Орловић напомиње да ванредно стање може да траје најдуже 180 дана, односно два пута по 90 дана.

Мере током ванредног стања, како је указао, доноси Народна скупштина, а ако народни посланици не могу да се окупе, мере доноси Влада уз супотпис председника Републике.

„Мере су заправо ограничења људских права гарантованих Уставом, а које ће мере бити донете одлучује се у складу са потребама новонастале ситуације, на пример, ограничење слободе кретања, ограничење слободе окупљања, обавеза здравствених контрола, ограничење права на образовање (затварање школа) и друго“, рекао је професор Орловић.

Оставите Коментар