Мултимилијардер Билл Гејтс је у поткасту „Унцонфусе ме“ поново говорио о ономе што је назвао скривени утицај меса на околину.

Том приликом изјавио је да верује да је будућност у биљном месу.

Сматра да већина људи не зна како се пољопривредом доприноси климатским промјенама, посебно када су у питању емисије метана из стоке и ђубрива.

О утицају пољопривреде на животну средину разговарао је с музичарем и режисером Ахмиром Томпсоном, познатим као Kвестлов (Qуестлове), који је такође инвестирао у неколико стартапова за производњу хране базиране на биљкама.

Kвестлов је Гејтсу казао да фирма “Импоссибле” производи биљни бифтек са сиром који је омиљен и бившем америчком председнику Бараку Обами. Истакао је да га је освојило то што биљна храна има укус правог меса, преноси Бизнисинфо.ба.

Пољопривредом се ствара 24 подсто од укупне светске емисије гасова са ефектом стаклене баште. Према подацима Агенције за заштиту животне средине Сједињених Америчких Држава, углавном је реч о емисијама метана из стоке и ђубрива.

Највише гасова, међу којима је метан, настаје током производње говеђег меса. На глобалном нивоу се ослобађа 50 килограма штетних гасова из 99 грама говедине. Гејтс је 2018. написао: “Да је стока држава, била би трећа по емисији гасова стаклене баште”.

У књизи из 2021. “Kако избећи климатску катастрофу (Хоw то Авоид а Цлимате Дисастер)” је написао да ће ефикасна борба против климатских промена подразумевати спремност да се посвети новим стварима, као што су електрична возила и синтетичко месо.

Тада је тврдио да богате државе имају ресурсе потребне за прелазак на стопроцентну синтетичку говедину. Мишљења је да ће укус овог меса бити све бољи.

Биљно месо чини мали део укупног тржишта меса. Гејтс је свестан да ће људе бити тешко уверити да престану да једу право месо. Један од разлога зашто је то тако јесте што је биљно место скупље.

Зато кроз своју фондацију подржава стартапове за узгој биљног и лабораторијског меса.

Оставите Коментар