Први израелски премијер Давид Бен Гурион наредио је 13. децембра 1948. успостављање службе која ће нешто касније постати позната као Мосад. Током 70 година постојања, Мосад ће постати једна од најоперативнијих обавештајних служби света.

Операције приписане Мосаду већ деценијама изазивају немир у јавности и инспиришу писце и филмаџије. Иако агенција нерадо признаје умешаност у одважне и ризичне акције, на јавности је да одлучи какву је улогу најтајанственија обавештајна служба на свету одиграла у досадашњој историји.

1956: Говор Никите Хрушчова против Стаљина

Догодило се то у јеку Хладног рата, 1956. С обзиром на Гвоздену завесу, свака информација са Истока била је важна за западну страну и обратно. Поготово током преиспитивања тридесетогодишње Стаљинове владавине. У фебруару 1956. године нови генерални секретар КП СССР-а Никита Хрушчов одржао је на партијском конгресу тајни говор у којем је критиковао злочине свог претходника који су разоткрили кризу унутаркомунистичких редова. Израелски обавештајци успели су у ономе у чему западни нису — добили су копију говора и проследили је администрацији тадашњег америчког председника Двајта Ајзенхауера.

Пољски Јеврејин Виктор Грајевски успео је да се докопа говора и да фотографише 58 његових страна. Затим је филм прокријумчарио до Пољске, где га је предао израелским агентима. Верује се да је говор процурио из ЦИА до америчких медија. Објављивање овог документа у СССР-у је схваћено као озбиљан идеолошки политички ударац.

1960: Операција „Финале“

Четири године касније, свет је био задивљен отмицом бившег СС Оберштурмбанфирера Адолфа Ајхмана, одговорног за слање милиона Јевреја у концентрационе логоре широм Европе. Ајхман је отет у Аргентини, где је живео под лажним именом. Мосад га је пронашао, његови оперативци су га заробили на улици у Буенос Ајресу, опили га и пребацили путничким летом за Израел.

Ајхману је суђено, проглашен је кривим и обешен је 1962. године. Рафи Ејтан, легендарни обавештајац који је ухватио Ајхмана, сећао се касније да су последње речи нацистичког ратног злочинца биле: „Надам се да ћете ме сви следити.“

1966: ОПерација „Дијамант“

Поред хватања нацистичких злочинаца, главни циљ Мосада шездесетих година био је прибављање осетљивих података у биполарном окружењу Хладног рата. Између 1963. и 1966. године Мосад је спровео операцију „Дијамант“ која се односила на добијање података о авиону МиГ 21, у то време врхунском борбеном авиону којим је СССР снабдео Сирију, Ирак и Египат, израелске противнике на Блиском истоку.

У том циљу су израелски обавештајци успели да регрутују једног ирачког официра, Мунира Редфа, незадовољног што га је унапређење заобишло због његовог хришћанског порекла.

Ујутро 16. августа Редф је полетео на свом авиону МиГ 21 и упутио се ка Израелу, где су га дочекала два израелска „Миража“. Процена снага и слабости авиона МиГ 21 помогла је израелској армији у ратовима које су водили са арапским државама између 1967. и 1973. године. Овај авион је Израел позајмио САД 1968.

1984: Операција „Мојсије“

Заштита и повратак Јевреја у домовину нису ништа мање битни за Мосад — ова агенција је 1984. извршила једну од најодважнијих спасилачких акција на свету, спашавајући око 8.000 етиопских Јевреја из избегличких кампова у Судану, где су, с обзиром да је Судан муслиманска земља, били изложени терору.

Све се одвијало под параваном ронилачког летовалишта на Црвеном мору којим управљају Европљани, недалеко од главне суданске луке Порт Судана. Мосад је обновио напуштено италијанско летовалиште Ароус, које се састојало од 15 бунгалова са црвеним крововима и одатле евакуисао етиопске Јевреје у Израел.

Нико, укључујући и суданске власти, није ни претпоставио да је луксузно летовалиште, наводно, опремљено за богате рониоце из Европе, заправо параван за тајну операцију Мосада.

2010: Убиство команданта Хамаса ал Мабхуха

Иако Израел никада није признао операције циљаних атентата, опште је познато да такве врсте операција спадају у једну од главних активности Мосада. Неки од њих су покренули лавину критика због кршења суверенитета држава у којима су овакве операције вршене. Елиминација Махмуда ал Мабхуха, врховног команданта Хамаса, организације која је у Израелу означена као терористичка, 2010. приписана је Мосаду и о њој се доста расправљало у медијима.

Мабхухово убиство истраживао је израелски новинар Рони Бергман. Према његовим наводима, Ал Мабхух је путовао у Дубаи на преговоре о новим испорукама оружја Хамасу. Група израелских оперативаца је 19. јануара 2010. упала у његову хотелску собу, паралисала га сукстаметонијум-хлоридом и положила га на кревет. Када је сутрадан хотелско обезбеђење пронашло тело, закључили су да је смрт наступила због срчаног удара, јер није било трагова борбе.

Међутим, Хамас је вршио притисак на полицију Дубаија да истражи случај. Истрага је утврдила идентитет свих 27 чланова операције, који су у Дубаи дошли под лажним именима. Ипак, ниједан Мосадов агент није ухапшен или процесуиран, а обавештајна служба је одлучно негирала умешаност у операцију.

Према Бергмановим речима, овај привидни фијаско је изузетак — лавовски део Мосадових операција био је успешан и остао је прекривен велом тајне.

Оставите Коментар