Анкета агенције Расмусен о рејтингу америчког председника након “украјинског случаја”
Осамдесет одсто републиканаца сматра да ће Трамп бити поново изабран наредне године, исто мишљење има 19 одсто демократа и 43 одсто неопредељених

Четрдесет шест одсто потенцијалних бирача у Америци сматра да председник Доналд Трамп има веће шансе да буде поново изабран на изборима наредне године него да буде опозван због “случаја Украјина”, показује истраживање агенције Расмусен.

У анкети рађеној телефонским путем и “онлајн” 43 одсто испитаника навело је да је извесније да ће републиканац Трамп, а не демократа и бивши потпредседник САД Џозеф Бајден, бити проглашен кривим за кршење закона приликом “аранжмана” са украјинским званичницима, 34 одсто њих тврди да је изгледније да ће Бајден бити означен као кривац, док шест одсто верује да ће обојица бити окривљена за криминалне радње, а осам одсто каже да кривца неће ни бити.

Подсетимо, америчку и светску јавност усталасале су тврдње да је, према извештају анонимног узбуњивача, Трамп у разговору са украјинским председником Володимиром Зеленским тражио да званични Kијев истражи “спорне радње” Бајденовог сина, Хантера Бајдена, бившег члана Управног одбора украјинске гасне компаније “Бурисма”. Оптужбе против председника САД резултирале су покретањем званичне истраге и процеса опозива (импеацхмент). Трамп је путем Твитера поручио да жели да се сусретне са узбуњивачем који је, како тврди “представио савршен разговор са иностраним лидером на потпуно непрецизан и преварантски начин”, али и са особом “која је узбуњивачу дала те, углавном, нетачне информације”.

Истраживање агенције Расмусен показује, такође, да 28 одсто испитаника сматра да је извеснија победа кандидата америчких демократа на изборима наредне године него Доналда Трампа, што је “пад” у односу на претходну анкету, рађену у јулу, када је наведени став имало 33 одсто испитаника. Истовремено, 17 одсто анкетираних верује да постоји шанса да ће Трамп бити опозван пре истека “пуног” мандата, што је повећање од шест одсто у односу на јул, али “пад” у односу на “рекордних” 29 одсто у децембру 2017, када је Расмусен поставио исто питање.

Огромна већина бирача, чак 82 одсто, пратила је вести и извештаје о “аранжманима” Трампа и Бајдена са украјинским званичницима, од чега 55 одсто истиче да “помно прати” наведени случај. Анкета, у којој је учествовало 1.000 “потенцијалних бирача” спроведена је 25. и 26. септембра. Већина испитаника очекује да ће Џозеф Бајден бити кандидат демократа, али се Трампу даје предност у “изборној трци”. Демократе, републиканци и “неопредељени бирачи” навели су да прате “украјинску причу” са пођеднаким интересовањем. Очекивано, већина демократа мисли да је извесније да Трамп буде проглашен кривим, док већина републиканаца има исти став о Бајдену, а неопредељени бирачи су подељени по наведеном питању.

Према најновијим резултатима, 80 одсто републиканаца сматра да ће Трамп бити поново изабран наредне године, исто мишљење има 19 одсто демократа и 43 одсто неопредељених. Половина бирача који “помно прате” вести о “украјинској контроверзи”, сматрају да је извесније да ће Трамп бити проглашен кривим за кршење закона, док 40 одсто њих исто мисли за Бајдена. Већина ових гласача (46 одсто) верује да су веће шансе да ће Трамп добити нови председнички мандат него да ће бити опозван, док само 18 одсто испитаника сматра да је опозив извеснија опција. На крају, већина испитаника мисли да ће Џозеф Бајден, као кандидат демократа “укрстити копља” са Доналдом Трампом у борби за председничку функцију, док се осталим демократама дају минималне шансе
да ће бити номиновани за изборе.

Питања у анкети гласила су:

1) Kолико сте пажљиво пратили недавне вести о “ангажману” председника Трампа и бившег потпредседника Бајдена са украјинским званичницима – “веома пажљиво”, “делимично пажљиво”, “не баш пажљиво” или “нимало пажљиво”?

2) Kо има веће шансе да буде проглашен кривим за кршење закона у “ангажману” са украјинским званичницима – председник Трамп или бивши потпредседник Бајден?

3) Шта је извесније – да председник Трамп буде реизабран 2020. године, да га порази демократски кандидат на тим изборима или да буде опозван пре него што му истекне “пун” мандат?

  • Ниво поузданости био је 95 одсто, маргина грешке +/- три процентна поена

Оставите Коментар