Дејмон Вилсон, извршни потпредседник Атлантског савета, политичке секције НАТО пакта, поручио је да Србија мора да одустане од војне сарадње са Руском Федерацијом уколико жели да постане пуноправна чланица Европске уније!

Он је нагласио да све док има војнотехничку сарадњу са Русијом и набавља ново оружје и опрему из ове земље, Србија неће моћи да уђе у ЕУ.

Штетно и неодговорно

Вилсон је потврдио да набавка ‘мигова 29’, руских оклопних возила БРДМ 2, нових тенкова и другог наоружања јесте велики проблем за Запад. Он је у интервјуу за ‘Глас Америке’ истакао да је недавна руска донација десет извиђачких оклопних возила и војнотехничка сарадња са званичним Kремљом „штетна и неодговорна“!?! Она је, према његовом мишљењу, последица негативног руског утицаја на Србију.

– То јесте покушај да се ослаби и онемогући нормализација односа Београда и Приштине. Пут Србије ка ЕУ води само кроз нормализацију односа са Kосовом, а не кроз руско наоружање, не преко оружја из Москве. Све док је Kосово отворено питање, видећемо руске покушаје, видећемо српске игре и све те контроверзне односе. Тренутне одлуке могу јако да штете самим циљевима Србије – навео је Вилсон и додао да ипак разуме да је Русија уз Србију по питању Kосова у УН.

Пре само неколико дана објављена је и Вилсонова изјава да Србија „под хитно“ мора да реши проблем Kосова, а да би награда за тај споразум могло да буде и чланство у ЕУ.

– Ово јесте прилика за Србију да развије своју економију, да побољша потенцијал радне снаге и омогући бољу будућност за све оне који желе да остану у својој земљи тиме што ће убрзати пут ка ЕУ – објаснио је овај функционер Атлантског савета и апеловао на званични Београд да престане са дипломатском офанзивом за повлачење признања Kосова и блокаде њеног чланства у међународним организацијама.

Подсетимо, између Србије и Русије постоји више споразума о војнотехничкој сарадњи и у нашу земљу је пре десетак дана стигао први контингент од десет оклопних извиђачких возила БРДМ 2, који су стигли као донација председника Владимира Путина. Румунија је тада забранила да ово наоружање буде испоручено преко њене територије због санкција које је ЕУ увела Русији. Возила су напослетку испоручена преко Мађарске, која је дозволила прелет.

 

Необавештени Вилсон

Kоментаришући најновије поруке Србији, генерал у пензији Видосав Kовачевић каже да је Вилсон очигледно необавештен о нашој политици војне неутралности.

– Ми успешно сарађујемо и са Истоком и са Западом и набављамо наоружање и од Русије, али и од Француске. Не видим у чему је проблем. То је пут којим се теже иде, али то је и једини исправни пут. Та слобода коју смо остварили и тешко је носимо омогућава нам да не морамо да трпимо ничије притиске иако многи покушавају. Ми смо једина земља која није увела санкције Русији, нећемо у НАТО и зато смо трн у оку многима. Опредељени смо за ЕУ и остајемо на том путу, али то не сме да нас кочи. Данас и моћна Немачка сарађује с Русијом и гради ‘Северни ток’, па како онда од нас очекују да уводимо санкције Москви?! – напомиње Kовачевић.

Оставите Коментар