Европске земље забринуте су због све вец́е зависности Турске од Русије, упозорава немачки лист „Билд“, објашњавајуц́и да су две чињенице пресудне да би владало такво мишљење — завршетак изградње гасовода „Турски ток“, али и заједнички став Москве и Анкаре по питању обустављања војних операција у Сирији и Либији.

Штавише, немачки лист поставља питање и да ли турски лидер Реџеп Тајип Ердоган уопште може себи да приушти да се успротиви свом руском колеги Владимиру Путину у светлу све вец́е енергетске зависности Турске од Русије.

Kако се наводи, због недостатака сопствених енергената та „хронична глад“ Турске зависи од увоза, што и наводи аналитичаре у Европи на мисао да „Ердоган све више иде на Путинову воденицу“.

Међутим, поред енергетске ситуације битну улогу играју и конфликти у блискоисточном региону, у које су укључене и Турска и Русија.

Kада је реч о Сирији, „Билд“ Путинове потезе оцењује као покушај да помири два заклета непријатеља — председника те блискоисточне земље Башара ел Асада и Ердогана, и то са циљем да што је могуц́е брже смањи утицај САД у региону.

Са друге стране, Либија је такође одиграла важну улогу у односима Путина и Ердогана, будуц́и да су и у том конфликту Путин и Ердоган на различитим странама, али су и један и други у тај конфликт ушли као „миротворци“.

Leave a Reply