Терористички напад који се догодио у Бечу, практично да није изненађење и да се нешто слично могло очекивати.

Беч је познат као финансијски центар радикалног ислама, а склањанем Штрахеа који је колико толико за време свог мандата успео да испрати токове новца и да постави одређене људе у полицији, овакав или сличан напад је био за очекивати.

Постоје и неке чудне ствари које су везане за овај терористички напад, али свакако треба сачекати крај истраге која ће пружити бар део истине о овом нападу.
Пре свега, напад се догодио синхронизовано, на шест локација, што значи да је било најмање шест извршилаца. Уз логистику и оне који их подржавају, то више не представља терористичку ћелију која по правилу броји мање људи, већ озбиљну терористичку групу. Kако је тако нешто могло да промакне безбедносним службама?
Терористи су били наоружани аутоматским оружјем, чудан је мали број жртава, наравно Богу хвала што их нема више, али доктрина терориста јесте да жртава буде што више како би се створила права слика терора, бескрупулозности и хаоса.
На снимцима које смо имали прилике да видимо, стиче се утисак да су поједини терористи брзински обучени за овај напад, односно да нису имали војну обуку, што може да буде и повезано са малим бројем жртава.

Да ли је овај терористички напад имао логистику и из неке друге земље? Врло вероватно обзиром на униформе, оружје, синхронизоване нападе.

Аустрија има озбиљне безбедносне службе, али изгубили су кредибилитет јер су на важне позиције постављали људе који су се бавили погрешним стварима. Наиме, уместо да се баве озбиљним проблемима, они су углавном радили на дискредитацији Штрахеа који се противио радикалном исламу и мигрантима. Да се баве погрешним стварима и да им промичу важне безбедносне претње, у том периоду упозоравао их је и безбедњак из Републике Српске, Синиша Пепић.

Такође, још један безбедњак са наших простора, стручњак за безбедност Илија Животић, раније је упозоравао на могући сценарио који се догодио синоћ. Он је чак упозоравао на пропусте аустријског тужилаштва али и на благу казнену политику против исламских екстремиста.

Да ли је неко од терориста можда прошао балканском рутом? То је оно што је важно, јер морамо реаговати уколико јесте.

Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА осуђује терористички напад. Оно што многи медији нису пренели јесте чињеница да је 28.10.2020. године наступио 12. rebiu-l-evvel, дан рођења Мухамеда а.с. и ово је један од разлога појачаног деловања терориста. Нажалост, мишљења смо да се терористи неће зауставити на овом нападу, а народ мора да схвати да је Европа у озбиљном рату против терориста.

Leave a Reply