Председник Европског парламента Давид Сасоли одговорио је у јулу председнику црногорске скупштине Ивану Брајовићу, да су због ситуације са корона вирусом, мисије ЕП у иностранству забрањење, укључујући и посматрачке мисије за изборе.

То је казао портпарол Европског парламента упитан да ли ће делегација ЕП посматрати изборе у Црној Гори, заказане за 30. август.

Из кабинета Ивана Брајовића у јулу је саопштено да је ,,председник Европског парламента Давид Марија Сасоли, у комуникацији са председником Скупштине Црне Горе Иваном Брајовићем, везано за предстојеће парламентарне изборе, истакао да је Група за подршку демократији и координацију избора Европског парламента на састанку прошлог месеца потврдила да је посматрање избора у Црној Гори приоритет“.

Из Скупштине су јуче Побједи казали да додатне комуникације између Брајовића и Сасолија није било.

Долазак Мисије, како су раније навели из Скупштине, биће разматран у наредном периоду у сарадњи са ОДИХР-ом на основу анализе епидемиолошке ситуације, због распрострањености коронавируса у цијелој Европи.

-Будите уверени да Европски парламент стоји раме уз раме са Црном Гором када је реч о суочавању са актуелним и будућим изазовима, што се односи и на економски и друштвени опоравак у периоду који ће уследити након пандемије, као и у њеним напорима да обезбиједи слободне и поштене услове за предстојеће парламентарне изборе“, наводи се између осталог у Сасолијевим писмима Брајовићу које је Скупштина проследила медијима.

Из Скупштине Црне Горе подсећају да је на позив Брајовића европским званичницима да се њихове организације као и до сада активно укључе у посматрање предстојећег изборног процеса у Црној Гори, Парламентарна скупштина Савета Европе прва формирала делегацију од 22 члана која ће пратити предстојеће изборе.

Изборе ће пратити и посматрачка мисија ОЕБС-а, коју ће, како су рекли њени представници, чинити Главни тим од 11 експерата из осам држава чланица ОЕБС-а, као и десет дугорочних посматарача који ће током ове седмице бити распоређени у различитим регионима Црне Горе“.

Шеф Kанцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) Томаш Месарић казао је прошле седмице да ће посматрачка мисија ОЕБС-а непристрасно пратити изборни процес у Црној Гори и позвао гласаче да испоштују све предложене мјере у циљу спречавања ширења коронавируса.

Месарић је казао да је то ограничена посматрачка мисија, али да ће функционисати на исти начин као и у пуном саставу.

-Посматраћемо процес непристрасно. Ово је изазовна ситуација за власти и све учеснике у процесу. Препоручујем да гласачи и све заинтересоване стране учине све што је у њиховој моћи да се испоштују све мјере које су предложене у складу са новонасталим околностима због коронавируса“, рекао је Месарић.

Kако је навео, због новонасталих околности, које су последица пандемије ковид 19, фокус је на јавном здрављу.

-Kада би мисија наступила у пуном саставу, имали бисмо више од 100 посматрача, што би угрозило здравље људи“м навео је Месарић.

Мисија је у Црној Гори на позив Владе, која ју је и акредитовала.

Leave a Reply