У петак су очи целог света биле упрте у Лондон, где се усред дана догодио напад, у којем су убијене две младе особе. Британска полиција је нападача на Лондонском мосту идентификовала као 28-годишњег Усмана Kана, који је 2012. године био оптужен за тероризам, а прошле године пуштен на условну слободу.
Док се милиони грађана широм света спремају за божићне и новогодишње празнике, које ће неки провести у земљама западне Европе, поставља се питање колико је безбедно путовати и празнике провести на улицама метропола. Страху доприносе и вести да су у Холандији пре неколико дана ухапшене две особе осумњичене да су спремале терористички напад у тој земљи крајем године, али и хапшење још једног човека у Лондону, који се такође сумњичи за припрему терористичког напада.

Да ли постоји опасност од нових терористичких напада и које земље су најризичније, за Телеграф.рс говори професор др Дарко Трифуновић, директор Института за националну и међународну безбедност.

Усман Kан је у петак у британској престоници ножем убио Саскију Џоунс (23) и Џека Мерита (25), а ранио три особе. Полиција је након тога убила нападача. Kан је од раније био познат властима јер је оптужен за кривично дело тероризам.

Лондонски Тајмс пренео је да је Kан био пуштен на условну слободу у децембру 2018. године пошто је пристао да носи електронску направу за праћење затвореника.

Одговорност за напад преузела је такозвана Исламска држава, која је саопштила да је нападач један од њених бораца. Исламска држава навела је да је инцидент одговор на њене позиве да се нападају земље које су део коалиције која се бори против те екстремистичке групе.

Опасност никад није ни престала

Kако долази време божићих и новогодишњих празника, поставља се питање колико је безбедно путовати у европске земље.

– Опасност никада није ни престала, посебно сада када се један огроман део тих џихад ратника из Сирије враћа и на простор Балкана, али највише на простор западне Европе. Нису само у питању они који се враћају, већ и генерације оних које су у међувремену направљене.

Никада та машина која прави џихад ратнике није демонтирана, без обзира што су доживели пораз у Сирији. И даље се наставља регрутовање преко интернета, и даље нико није ништа урадио на томе да сузбије државе – спонзоре тероризма – каже на почетку разговора др Трифуновић.

Он истиче како „ниједан корак није направљен ка томе да се разбију традиционалне терористичке организације исламских фундаменталиста, иако су добијали тешке ударце“.

– Очигледно је да убиства Бин Ладена, Ал Багдадија, не значи ништа у тој хијерархији, да они нису опште вертикално устројени већ хоризонтално. Ниједан у том конгломерату услова који утичу на мотив да један млад човек, или средњих година, предузме све радње да изврши самоубилачки напад. Видели сте овог у Лондону, он је чак имао лажни појас. Ишао је свестан, хтео је да га убију. То је била његова намера, жеља, воља – објашњава он.

На питање да ли ће, након убиства лидера ИСИС Ал Багдадија, нови вођа почети да се свети и искористи будуће празнике, наш саговорник одговара: „Не“.

– Неће се светити због тог убиства, он ће само наставити даље. Суштина је да лидера заправо нема – каже он.

Трифуновић говори да нас аналитичари, посебно са запада, стално доводе у заблуду и дају нам различита имена, Ал Kаида, Ал Нусра, Исламска држава…, а то су, према његовим речима, све лажна имена.

– То су имена за територијалну организацију највеће организације која се зове Муслиманско братство. Они стоје иза свега. Сви терористи који долазе из тог корпуса су пре свега припадници муслиманског братства – истиче он.

Две земље прве на удару терориста

Према његовим речима, земље у Европи које ће прве бити на удару нових напада су Немачка и Француска.

– Тамо је та мрежа најраспрострањенија. Управо су те две земље имале један посебно благ став према џихадистима у Босни, из Сирије, широм света. Центар балканског вехабизма није на Балкану, него је у Аустрији и Немачкој. Ујгури, све њихове организације имају огромну дијапору у Немачкој и Турској. Немачка ће бити посебно интересантна зато што је тамо систем цео и толике су те заједнице, али и сви мигранти. Од свих миграната, 90 посто су џихадисти – говори он.

Kако препознати џихадисту?

Наш саговорник објашњава како обични грађани могу да препознају да се ради о џихадисти.

– Не треба параноисати, али ако видите некога да носи скраћене панталоне, да носи ону њихову брадицу, да му је поглед стално мутан, да кроз прсте држи бројанице, да је стално нервозан.. видите да нешто није у реду са тим човеком. Њих ислам као религија смирује, али радикални ислам не може да их смири, он их подстиче да нешто ураде – истиче он.

Трифуновић каже да не постоји експерт на свету који може да искључи опасност уз оволику присутност миграната који долазе из критичних земаља.

– Они нису сукобе унутар себе рашчистили на Блиском истоку или на северу Африке, већ их овде рефлектују. Нико са тим људима није обавио разговоре, да утврде одакле долазе, да ли међу њима има припадника Исламске државе или других терористичких организација, да ли међу њима има оних који су већ окаљали своје руке, а сигурно да таквих има – истиче он.

Поразом, како каже, Исламске државе у Сирији и Ираку, можемо само да замислимо колико њих је прошло овуда са лажним пасошем.

Након напада у Лондону, британски премијер Борис Џонсон рекао је да ће пооштрити казне људима осуђеним за насилне злочине и тероризам, уколико његова конзервативна партија победи на националним изборима овог месеца. Наш саговорник одговара да ли је доживотни затвор за терористе једно од решења.

– Очигледно да њима затвор не значи ништа, јер они желе да погину. Доживотни затвор јесте могућност да се такви људи заувек склоне са наших улица. Једини начин је изолација – објашњава саговорник.

Трифуновић је на крају разговора послао поруку нашим туристима, који планирају да путују у такве земље за празнике.

– Треба да буду на опрезу, без обзира што су божићни празници и Нова година, што ће градови бити окићени и сређени. Треба да воде рачуна о свом најближем окружењу, о кретању, да погледају људе око себе и обрате пажњу, јер то више нису она безбрижна времена на која смо навикли, посебно они који иду у Немачку, Француску, Белгију, Британију, где су већ почињени одређени напади, где постоје јака језгра тих џихадиста.

Опрез и добро разматрање ситуације око себе. Са друге стране, у случају да се нешто деси, морају добро да знају у ком правцу треба да иду, коме да се јаве, нашој амбасади, нашем конзулату – закључује он.

Терористи већ нападали током празника:

– 31. децембар 2019. године, Манчестер – повређене три особе

– 1. јануар 2017. године, Истанбул – убијено 35, повређено на десетине

– 19. децембар 2016. године, Берлин – камион усмртио 12 људи, повређено скоро 50

– 7. јануар 2015. године, Француска – напад на Шарли Ебдо, погинуло 12 људи.

Leave a Reply