Берлински хор дечака са традицијом дужом од пет векова оптужен је за родну дискриминацију јер није у своје редове хтео да прими деветогодишњу девојчицу. Њена мајка тужи најстарију музичку установу у Берлину зато што не прихвата савремене стандарде о родној равноправности.

Критеријуми за пријем у Државни катедрални хор у Берлину крше немачки Устав, тврди мајка девојчице која је поднела званичну тужбу, јер су њеној ћерки нарушена основна прва да има једнаке могућности у добијању државне стипендије.

Међународно познати хор дечака никада у своме саставу није имао особу женског пола у својој 554 године дугој историји, али постоји и женски хор, у који је девојчица могла да буде примљена.

Међутим, мајка је инсистирала на томе да тај хор нема исти ниво као дечачки хор који је постао институција, а који је посебну славу стекао захваљујући Феликсу Менделсону. Зато мајка инсистира да држава мора да реагује и умеша се у овакав вид дискриминације.

Руководство хора тврди пак, да одлука о одбацивању пријема дотичне девојчице није била условљена искључиво њеним полом, већ да би сигурно била прихваћена да је показала „изузетан таленат и мотивацију“. У изјави за судски претрес истакли су да хорови девојчица и дечака звуче дугачије из „анатомских разлога“, а да је њима дато право да одлучују кога ће примити у хор на основу уметничке слободе.

Адвокатица Сузан Браклајн која заступа тужитеље, назвала је ово образложење „врло чудним“, с обзиром на то да је Универзитет уметности у Берлину, под чијим надзором је хор дечака, девојчицу препоручио другој елитној школи за младе музичаре, што доказује да не сумњају у њен таленат. Полна припадност је једини разлог зашто девојчица није примљена у хор, инсистира Браклајнова.

Оставите Коментар