Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је поводом оставки градоначелника четрири српске општине на севера КиМ поручила још једном да косовска влада мора одмах да повуче одлуке о подизању такси на робу из Србије и БиХ.

Она је такве мере окарактериала као провокативне и увредљиве.

Коцијанчић каже да је ЕУ упозната са данашњим оставкама.

Она је тим поводом навела да је ЕУ од почетка била јасна у ставу да су таксе од 100 процената на робу из Србије и БиХ кршење ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова.

– Власти на Косову морају одмах да повуку ове мере. Све акције, мере и изјаве које су провокативног и увредљивог каратктера су дубоко узнемирујуће и не доприносе дијалогу у циљу нормализације односа – поручила ја Коцијанчић.

Она је нагласила да се све притужбе које стране имају морају решавати кроз дијалог који ће ЕУ наставити да олакшава.

Градоначелници четири српске општине на северу КиМ поднели су данас оставке због кршења људских и економских права Срба одлукама Приштине.

Како је навео сад већ бивши градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, ова одлуке уследила је као одговор на дискриминатирске одлуке Припштине о такси од 100 одсто као и због упада РОСУ и покушаја убиства потпредседника Српске листе Милана Радоичића.


К.Б.