Председник Европске комисије Жан-Kлод Јункер изазвао је незапамћени дипломатски скандал када је после разговора са албанским премијером Едијем Рамом, одговарајући на новинарска питања, под територију Албаније де факто сврстао и Kосово и Метохију?!
Наиме, Јункер је прво, док је одговарао на питање о “великој Албанији” и изјавама политичара из Тиране и Приштине о уједињењу, изјавио да “нема смисла антиципирати то што неки предвиђају на западном Балкану између Албаније и Северне Македоније”, не помињући уопште Kосово, као да је оно већ део Албаније, па сад упозорава да тој територији не треба придруживати Северну Македонију.

– То није оствариво и само би нашкодило процесу уједињења континента – оценио је Јункер.

Новинарима у Бриселу у првом тренутку учинило се да је Јункер одговарајући на питање о идеји уједињења Албаније и Kосова направио лапсус, заменивши “предвиђања између Албаније и Kосова” са “предвиђања између Албаније и Северне Македоније”. Међутим…

На молбу Тањуга да појасни о чему је тачно говорио Јункер и да ли је у питању лапсус, портпаролка Европске комисије Маргаритис Шинас нагласила је да се одговор председника ЕK “јасно односио на Северну Македонију”. Тек да не буде никакве дилеме…

Подсетимо, уочи самита Брдо Бриони у Тирани Хашим Тачи и Еди Рама говорили су о националном уједињењу Албанаца и потпуном отварању границе између Албаније и тзв. Kосова, те припајању три општине са југа централне Србије косовској територији.

Аналитичар Драгомир Анђелковић за Српски телеграф каже да, ако се не ради о лапсусу, онда се ради о прихватању идеје великоалбанског пројекта од западних центара моћи, што је изузетно опасно.

– Ако Јункер и остали прихватају великоалбански пројекат, онда је легитимно право да ми тражимо уједињење са Републиком Српском и враћање дела Kосова под јурисдикцију Београда – оцењује Анђелковић.

Према речима дипломате Зорана Миливојевића, Јункеру очигледно ствари измичу из руке чим тако меша појмове.

Јункер је у одласку, али оно што је проблем за нас јесте што Запад игра на карту албанских интереса на овим просторима, толерише све те активности које ће у суштини једног дана довести до “велике Албаније” – закључује Миливојевић.

Оставите Коментар