На страници кутка за учење званичног веб-сајта ЕУ, на коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска, стоји да је Никола Тесла чувени хрватски научник.

Деца која желе да науче нешто о Хрватској моћи ће да кроз интерактивну мапу сазнају да се та земља налази на раскршћу централне Европе, Медитерана и Балкана. Међутим, према тој интерактивној игри, Никола Тесла је био „чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке“.

Иначе, Никола Тесла рођен је у Аустроугарској, у Смиљану, селу које се налази на територији данашње Републике Хрватске, али никада није живео у земљи која се тако звала.

Отац му је био православни свештеник, а обично се о Тесли говори као Американцу српског порекла, будући да је већи део живота провео у САД и да је умро у Њујорку као амерички држављанин.

На истој, едукативној страници се између осталог каже и да је хемијска оловка (ballpoint pen) хрватски изум. Креатори игре су и у томе погрешили.

Едуард Славољуб Пенкала јесте био хрватски научник и бизнисмен словачког порекла који је патентирао и произвео механичку оловку, односно оловку у коју се ставља хемијска оловка као уложак и по коме се налив перо у овом региону често назива пенкало.

Изумитељем болпоинт оловке, односно хемијске оловке или оловке са куглицом сматра се Американац Џон Џејкоб Лоуд.

Могло би се, зато, претпоставити да код креатора интерактивне игре о чланицама ЕУ постоји и проблем са преводом.

1 KОМЕНТАР

  1. Како знамо није ово први пут, и није Никола Тесла једини кога Хрвати својатају, а код наше српске пасивности узели би нам и Светога Саву, а наши државници и квази интелектуалци и академици би ћутали. Овдје имамо и примјере мијешања држављанства са народношћу, мада у конкретном случају то не може бити, јер је Никола Тесла рођен у Аустро-угарској, па и по тој основи не може бити никакав Хрват. Са друге стране имамо огромно примјера мијешања народности и држављанства, а то због тога што се прави појам народног или националног идентитета у многим западним државама избрисао или је изједначен са држављанством. Погледајте рецимо Француску, тамо су сви Французи, без обзира на њихово стварно поријекло и народност. Народност је нешто што придобијеш рођењем, ако су ти отац и мајка једне народности не можеш ти да будеш неке друге, као тобоже право да се човјек сам опредијели које је народности и ко народу припада. Чак и многи наши новинари, поготово спортски, мијешају те термине. У вези са овим поквареним и безобразним ставом Европске уније о народности Николе Тесле, треба коначно српска држава, заједно са САНУ и другим важним институцијама, да реагује и да коначно каже ко је и шта је био Никола Тесла.

Оставите Коментар