Кинески председник Си Ђинпинг није показао било какав знак да планира да промени своју позицију по питању руско-украјинског сукоба након разговора са француским колегом Емануелом Макроном, пише „Политико“.

Током другог дана Макронове посете Кини, Си је заузео своју уобичајену позицију по питању тог сукоба, тврдећи да „обе стране имају разумне безбедносне бриге“, и није дао никакве сигнале да би „могао да искористи свој утицај да оконча сукоб“, наводи бриселски портал.

„Кина је спремна да, заједно са Француском, позове међународну заједницу да остане рационална и мирна“, рекао је кинески председник током обраћања новинарима.

Си је додао и да украјинска криза није проблем између Кине и ЕУ. Он је напоменуо да ће Кина наставити да игра активну улогу у промовисању одржавања мировних преговора, а Пекинг такође подржава европску страну у изношењу идеја и планова за политичко решење украјинске кризе на основу њених сопствених фундаменталних и дугорочних интереса.

„Мировни преговори морају да се наставе што пре, узимајући у обзир разумне безбедносне бриге свих страна у складу са Повељом УН, тражећи политичко решење и стварајући избалансирану, ефективну и одрживу европску безбедносну инфраструктуру“, додао је он.

Француски председник је допутовао у Кину како би, према тврдњама „Политика“, „притиснуо Кину да искористи своју уцењивачки потенцијал према Русији како би се окончао конфликт“, као и да би „приволео Пекинг да осуди руске претње размештања нуклеарног оружја у Белорусији“.

Током приватног састанка са Сијем, Макрон је нагласио да Запад брине да ће Кина Русији послати наоружање. Али он није постигао много.

„Председник је покушао да убеди Сија да Русији не пошаље оружје које би јој помогло у рату са Украјином. Си је рекао само да ти није његов рат“, рекао је анонимни француски дипломата за „Политико“.

Разговор двојице лидера, који су Французи описали као „искрен и конструктиван“, трајао је око сат и по.

Након састанка организована је церемонија потписивања споразума на којој су званичници и представници индустрије закључили неколико уговора, међу којима је и онај о продаји 160 авиона „Ербас“.

„Политико“ је приметио и да је француски председник направио један дипломатски гаф, када је током конференције за новинаре говорио скоро дупло дуже од свог домаћина, који је на питања одговарао кратко и сведено.

Макрон је у једном тренутку чак и позвао свог кинеског колегу да „експлицитно осуди руску агресију на Украјину“.

„Говорити о миру и стабилности значи говорити о рату који Русија води против Украјине. Имали сте неколико важних коментара“, рекао је Макрон. „Овај рат укључује све нас зато што је један члан Савета безбедности одлучио да прекрши Повељу УН. То не можемо да прихватимо.“

Си и Макрон ће се у петак запутити у Гуангџоу, где ће имати додатне разговоре у току приватне вечере.

Си је говорио и о значају „заштите жртава сукоба, укључујући жене и децу“, што су у „Политику“ протумачили као уступак Макрону. Он, ипак, није експлицитно именовао ни једну државу.

Кинески председник је нагласио и да би Пекинг и Париз требало да „наставе сарадњу између својих законодавних тела и војски“, као и да ће „Кина и Француска наставити да се супротстављају хладноратовском менталитету и блоковском сукобу“, као и да ће наставити сарадњу у решавању заједничких проблема.

Си се данас састао и са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, коју је Макрон са собом повео како би „приказао европско јединство“, али која неће учествовати у свим активностима двојице лидера, наводи „Политико“.

Фон дер Лајенова се новинарима у Пекингу обратила самостално, без присуства Сија и Макрона, а искористила је ту прилику како би критиковала Русију.

„Наоружавање агресора је јасно кршење међународног права – он никада не би требало да буде наоружаван“, рекла је она о Русији. „То би значајно погоршало односе између Европске уније и Кине.“

Она је стигла да се дотакне и Тајвана.

„Нико не би смео да на силу мења статус кво у овом региону“, рекла је она алудирајући на то самоуправно острво које Кина сматра својом територијом. „Претња употребом силе како би се променио статус кво је неприхватљив“.

Кинески председник Си Ђинпинг у разговору са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен одбацио је као „нереалне снове“ сва очекивања да његова земља пристане на компромис и уступке у вези са Тајваном, објавила је главна кинеска телевизија. Он је истакао да свако ко тако размишља „пуца себи у ногу“, пренео је ТАСС.

Си је нагласио да је тајванско питање у центру суштинских интереса Кине, известио је Спутник.

„Влада Кине и кинески народ никада се неће сложити са онима који се баве спекулацијама око питања једне Кине“, рекао је председник.

Фон дер Лајенова је поновила Макронову поруку да би Пекинг могао да одигра пресудну улогу у Украјини, додајући да „очекује да ће Кина одиграти улогу у промоцији праведног мира који поштује територијални интегритет Украјине“.

(РТ Балкан)

Оставите Коментар