Спољнополитички одбор Европског парламента усвојио је већином гласова извештај у ком се тражи да се приступни преговори са Србијом услове усклађивањем званичног Београда са спољном и безбедносном политиком Европске уније, односно увођењем санкција Русији.

У извештају се наводи да је неопходно дати приоритет усклађивању земаља кандидата са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

“Приступне преговоре Србијом би требало унапредити само ако се земља усклади са санкцијама ЕУ против Русије и оствари значајан напредак у реформама вазима за ЕУ”, наводи се у извештају који је данас усвојен.

Европосланици су позвали Србију да се систематски усклади са рестриктивним мерама ЕУ и политиком према Русији, те да покаже напредак у демократији, владавини права и прихвати вредности и приоритете ЕУ.

Они су позвали и да се приспитају сви фондови ЕУ за Србију, посебно сви пројекти који се финансирају у оквиру економског и инвестиционог плана за Западни Балкан, како би се, према њиховој оцени, осигурало да сви расходи ЕУ буду у потпуности у складу са стратешким циљевима и интересима.

Поменути извештај би требао у новембру да иде на пленарну седницу Европског парламента, а уколико се изгласа онда постаје и званична резолуција. Резолуције Европског паралмента су саветодавне за друге институције ЕУ, попут Европске комисије и Европског савета.

Оставите Коментар