Позитиван сигнал за побољшање положаја Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори и њених верника долази из Брисела у виду Декларације о новом закону о верским мањинама у Црној Гори, коју је донео Европски хришћански политички покрет, као кровна организација, која окупља велики број политичких партија из више европских земаља и која има четири посланика у Европском Парламенту, све са циљем да се заштити имовина СПЦ и да се укаже на спорни црногорски Закон о слободи вероисповести – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ).

Поменута Декларација, која је обнародована 3. јуна 2020. у Бриселу подсећа да је Скупштина Црне Горе 27. децембра 2019. године усвојила спорни закон, при чему Европски хришћански политички покрет упозорава европску политичку јавност да, уколико се не доставе јасни докази о власништву над храмовима и непокретностима старијим од 1918. године, да ће црногорска држава противправно национализовати имовину Српске православне цркве – истиче Ђурђев.

Збор свега наведеног, посланици Европског хришћанског политичког покрета у Европском Парламенту позивају Владу Црне Горе да се придржава и проводи препоруке Венецијанске комисије, посебно у погледу употребе црквене имовине и регистрације вјерских заједница, као и да, ако је потребна измена постојећег Закона, црногорска влада то учини поштујући адекватан и транспарентан процес консултација са свим заинтересованим актерима, без показивања било какве пристрасности – закључује Ђурђев.

Оставите Коментар