Иако Марин Лепен није победила на председничким изборима у Француској, сâма кандидатура јој је донела велику популарност. Ради се о великој популарности на европском континенту, који је већ неко време затрован отровима либерализма. То је разлог зашто многи Марин Лепен сматрају крајњим десничарем – у складу са тренутним европским поретком није добар епитет.

Као противник затрованог поретка, Марин Лепен очекивано и, на жалост, изгубила у трци за председника Француске. Међутим, оно што је својој држави и Европи донела, јесте нови поглед на правду, слободу и живот. Суштински, како током целе историје, тако и сада, сâме личности нису битне, већ идеје и ланац догађаја који покрену.

Иступање Велике Британије из Европске уније, све већа борба против глобализације на сваком кораку и у свакој држави, наглашавање суверенитета појединих држава, политика Виктора Орбана – јасно је у ком правцу Европска унија иде. Чак је и сâм Емануел Макрон пре неколико месеци изјавио да је „Европа сувише слаба и неефикасна, али неопходна“. Поред тога, наглашавао је неопходност стварања неке европске интервентне организације, као и појачавање безбедности и одбране. Питање је зашто овог човека нико није питао, од чега то Европа треба да се брани, и у какву врсту савеза се ЕУ претворила, када јој је потребна обавештајна агенција?!

Још једна личност, која ствара контра-тежу болесном либералном поретку, већ дубоко утканом у све сфере живота Европљана, јесте италијански министар унутрашњих послова и заменик премијера Италије, Матео Салвини. Многи сматрају да је он тренутно један од најпопуларнијих италијанских политичара и да све више привлачи широке масе. Међутим, нису га заобишли коментари попут оних да је фашиста, десничар, популиста, италијански Трамп… Што не би требало да чуди, јер европски либерални политичари, као и медији, имају правило да когод није либерал, мора да је фашиста и нациста.

Оно што је заједничко Лепеновој и Салвинију јесте, политички коректно речено, „евроскептичност“. Ова два европска политичара су се недавно састала, а током сусрета, Марин Лепен је јасно изјавила да се (они) боре против Европске уније и њеног система који је постао крајње тоталитаран. Тиме, наравно, бране Европу, а не раде против ње. Салвини је говорио о економском проблему који ЕУ има, и који, по његовом мишљењу, много угрожава срећу европских народа.

Чињеница је да се наредни избори за европски парламент приближавају – требало би да буду одржани у мају 2019. године. У складу са тим, Матео Салвини и Марин Лепен полажу велике наде у промене које избори могу да донесу. Лепенова је изборе назвала историјским моментом, са великим И. Говорила је о неопходности Европљана да се ослободе злог поретка. Салвини се, такође, недавно сусрео са мађарским премијером, Виктором Орбаном. Оно што их је спојило је одлучност на заједничку борбу против миграната и „про-мигрантских ставова“ који су и део политике Емануела Макрона.

У међувремену је несумњиво порасла популарност анти-мигрантских ставова широм европског континента. Орбана су подржали многи европски политичари, и све су већи изгледи да разматрање ове теме доживи суштински преокрет на наредним изборима. Као и да се прекине са праксом Европске уније која је као криминалац киднаповала име Европа и злоупотребљава га обмањујући Европљане да је читава Европа, у ствари, Европска унија – а није.

Анђела Рабреновић