Од наводног тровања Алексеја Наваљног, руског либералног блогера, 20. августа прошле године прошло је 11 мјесеци. Руска влада одбијала је сваку умијешаност државних органа у овај случај, а доводила је у питање и налазе берлинске клинике Шарите, у коју је Наваљни пребачен из Русије неколико дана након хоспитализације. С друге стране, званичници Њемачке подстакли су ЕУ да против Русије уведе у марту и априлу два сета нових санкција. Тим санкцијама без формалне обавезе придружила се и Црна Гора, што нас је по свој прилици коштало обнове директних авиолинија и руских туриста ове сезоне.

Након 11-омјесечне рововске борбе, у којој су пљуштале међусобне оптужбе, санкције и контрасанкције, афера Наваљни је на путу да добије коначан, и за многе неочекиван епилог. Марија Захарова, портпарол Министарства иностраних послова Руске Федерације, на свом Телеграм каналу објавила је 10. јула објавила је Извјештај Извршног одбора Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) под насловом „Имплементација Конвенције о забрани развоја, производње, складиштења и употребе хемијског оружја и његово уништење у 2020“. У тачки 1.41 овог извјештаја стоји: „На захтјев Њемачке, 20. августа 2020. године Секретаријат (ОЗХО) послао је оперативну групу у вези са тровањем руског грађанина“.

Тог 20. августа 2020. Алексеј Наваљни се укрцао у авион у сибирском граду Томск у 8:10, 50-ак минута касније авион се због његових проблема са здрављем спустио у Омск, гдје је привремено хоспитализован. У 18:30 истог дана њемачка канцеларка Ангела Меркел и предсједник Француске Емануел Макрон на конфенерцији за штампу након билатералног самита, Наваљном нуде мединску помоћ. Помоћ је прихваћена, Наваљни се 22. августа пребацује у Берлин на клинику Шарите, гдје га вјеровали, или не већ 2 дана чека специјални тим стручњака ОЗХО, са задатком да испита његово тровање. У реалним околностима, имајући у виду њемачку и бирократију међународних организација, ОЗХО може оформити такво тијело само на захтјев земље чланице, за образовање овако сложеног тима експерата требале би недеље, а можда и мјесеци.

Марија Захарова у објави на свом Телеграм каналу наводи:

„Наше дипломате су током засиједања након разматрања извјештаја поставили питање генералном директору Техничког секретаријата ОЗХО како је то могуће, он није знао да одговори, сједио је и ћутао. И ту му је помогла добра вила, представница Њемачке. Она је изнијела генијалну верзију. Подвлачим то је било у присуству десетина међународних представника. По њеним мишљењу, по сриједи је штампарска грешка, која није на вријеме исправљена. Међутим, генерални директор Техничког секретаријата ОЗХО настављао је да ћути.“

Захарова даље наводи да се њемачка представница током дебате присјетила да је гледала конферецнију за медије Меркелове и Макрона и иронично питала: „Да ли су у ОЗХО конференцију за штампу схватили као сигнал за дејство и брзо формирање специјалног тима за испитивање тровања хемијским оружјем?“

Поред апсурдног временског оквира, спорно је и ангажовање специјалног тима ОЗХО, јер се ова организација бави искључиво хемијским оружјем, а не и отровним супстанцама. Дакле у конкретном случају имамо званичну верзију да се прије било какве медицинске експертизе о узроцима здравствених проблема Алексеја Наваљног, реагују стране владе и међународне организације. Упркос сложеној субординацији и процедури специјални тим ОЗХО реагује брже од специјалних делта одреда.

Руски туристи у 2019. години су по подацима Националне туристичке организације потрошили око 330 милиона евра на црногорском приморју. Без овог прихода остаћемо због санкција које смо Русији увели у марту и априлу, поводом афере, коју чак и елементарни документи, попут извјештаја ОЗХО, озбиљно доводе у питање.

Игор Дамјановић

Оставите Коментар