Википедија на црногорском језику, за сада, не може бити успостављена, јер је језички комитет Википедије дао негативно мишљење и сматрају да је црногорски језик, као српски, хрватски и бошњачки, грана српско-хрватског језика, због чега оцењују да су постојеће Википедије на ова три језика разумљиве за сва четири народа.

Ту информацију саопштио је у интервјуу за подгоричку „Побједу“ публициста Слободан Јовановић, који је део трочланог тима задуженог за успостављање Википедије на црногорском језику, и који истиче да „чињеница да сматрају грешком што су одобрили Википедије на остала три језика не може потрти утисак да се ради о нефер односу“.

– Ми то доживљавамо као дискриминацију – навео је Јовановић.

Kако би покушали да превазиђу ову ситуацију, а с обзиром на то да је, према доступним информацијама, немогуће променити став језичког комитета, црногорски тим директно ће, уз подршку црногорских институција, да се обрати оснивачу Википедије са, како каже Јовановић, врло јаком аргументацијом, позивајући се на стандарде које је Википедија поставила.

Јовановић је додао да иако Википедија спада у институцију која је слободна и није повезана с државним институцијама, сматрају да је веома важно да држава Црна Гора буде укључена у овај процес.