Ђаци и студенти на Филипинима морају да посаде 10 дрвета да би успешно дипломирали, чиме се укључују у глобалну борбу против климатских промена.

Захваљујући новом закону то ће бити и један од формалних услова да добију диплому. Наиме, 15. маја филипински конгрес је званично усвојио такав предлог закона. Дрвеће ће бити посађено уз већ постојеће шуме, у напуштеним рударским коповима, градовима…

Како преноси Си-Ен-Ен, саднице ће одговарати клими овог подручја, а најпожељније за садњу су аутохтоне врсте. Предлог закона, који је представио конгресмен Гари Алејано, има за циљ промовисање међугенерацијске одговорности за заштиту животне средине.

Алејано је рекао да ће сада сваке године бити посађено најмање 175 милиона нових стабала, што значи да ће једна генерација Филипинаца посадити 525 милијарди нових стабала.

Према нацрту закона, Одсек за образовање у земљи је одговоран за увођење новог правила, док ће други органи власти, као што су Одсек за околину и пољопривреду, направити расаднике, набавити саднице, пронаћи прикладне локације за садњу и пратити напредак дрвећа.

Алејано је рекао да чак и ако би стопа преживљавања стабала била 10 одсто, то би и даље донело 525 милиона додатних стабала у земљи. Додао је да ће ова стабла постати живо наслеђе ученика и студената будућим генерацијама.

Велике заслуге за овакве позитивне мере припадају и иначе контроверзном филипинском председнику Родригу Дутертеу, који је нагласио важност и одржавање напора на заштити животне околине.

Оставите Коментар