„Ко то тамо пева“ један је од најпопуларнијих филмова југословенске кинематографије, иако је снимљен 1980, реплике из овог остварења Слободана Шијана препричавају се и данас, а посебно она „И тата би, сине“, коју је изговорио легендарни Павле Вуисић.

Милиони обожавају култни филм, али мало ко зна да ова реплика испрва није ни требало да се нађе у филму.

Наиме, Божидар Бота Николић, директор фотографије популарног филма, открио је својевремено да је љубавна сцена, коју су одиграли Неда Арнерић и Славко Штимац, а у којој се реплика изговара, убачена накнадно.

„Снимао сам са Зораном Чалићем филм „Какав деда, такав унук“, који је имао пола милиона гледалаца. Предложио сам Ковачевићу и Шијану да одемо да гледамо шта је то што народ воли. Одбили су мој предлог. Отишао сам у биоскоп и констатовао да је љубав оно што привлачи публику. Душку сам рекао да у сценарио за филм „Ко то тамо пева“ мора да убаци љубавну сцену. Он је направио лик Неде Арнерић и Славка Штимца. Душко је то тек после написао и оно чувено: „И тата би, сине“. Пре тога није било љубави у нашем филму“, испричао је Бота Николић, пише Аваз.ба.

Осим ове убачене сцене, потоји и она – избачена! „Ко то тамо пева“ првобитно је требало да има потпуно другачији крај, али како је сниман у време када је преминуо некадашњи југословенски председник Јосип Броз Тито, последња планирана сцена никад није угледала светлост дана у овом филму.

Та сцена је морала да сачека петнаест година када је убачена у један други филм – „Андерграунд“.

„Титова смрт нас је спречила да завршимо „Ко то тамо пева“. Имали смо у сценарију сцену, када изађу она два дечака из аутобуса, требало је се појави неколико животиња и да све личи на сцену апокалипсе. Директор филма је био у договору са власником циркуса у Италији, који долази у Београд и има дресиране животиње. Умире Јосип Броз, забрањује се улаз свим странцима. Ми морамо да завршимо филм, и он се завршава онако како је завршен. То што није снимљено као крај, то је почетак „Андерграунда“, испричао је сценариста Душан Ковачевић у једној емисији.

Извор: alo.rs