Столтенберг је претходно изразио жељу да Шведска и Финска постану део Северноатлантске Алијансе.

Финска не планира да постане део НАТО, поручили су у Хелсинкију. Шеф финске дипломатије Пека Хависто изјавио је да држава не планира да постане члан Алијансе.

– Финска не разматра са НАТО приступање организацији, држава нема такав план у будућности… Безбедносна политика Финске остаје непромењена – рекао је Хависто за агенцију Ројтерс.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је јуче да су Финска и Шведска у много чему усклађене са одбрамбеним стандардима савеза и уколико буде постојало одговарајуће политичко решење врло брзо могу да се придруже Алијанси. Недавно се и из Вашингтона могло чути да САД желе да те две земље постану чланице Алијансе.

Наиме, заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд рекла је да ће власти Сједињених Америчких Држава биће спремне да размотре захтев Финске и Шведске за улазак у НАТО чим те земље изразе одговарајућу жељу. Поводом ових изјава огласио се портпарол Kремља Дмитриј Песков који је рекао да Русија не разуме позив упућене на њен рачун о деескалацији док се истовремено износе овакви ставови у НАТО.

Шведска и Финска нису чланице НАТО-а и сарађују са Алијансом као партнерске државе. Москва је у децембру упутила Вашингтону и његовим савезницима нацрт споразума о безбедносним гаранцијама.

Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајање даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби. У Бриселу је у среду одржана седница Савета Русија-НАТО који је био наставак руско-америчких преговора о безбедносним гаранцијама одржаним 9-10. јануара у Швајцарској.

Русија је разочарана реакцијом Запада на безбедносне предлоге.

Оставите Коментар