У моменту док ово пишем заиста не знам да ли је уопште истина да ће највећи светски произвођач аутомобила, легендарни немачки „Фолксваген“, заиста изградити фабрику у Србији о отпочети производњу неког од својих модела. Дао Бог да хоће и свим силама би требало да запнемо како би чувена „Фолцика“ производила у Србији. Но, авај, изгледа да нису сви радосни због ове могућности.

За неверовати, читао сам на десетине суманутих коментара на ову вест у којима се изражава негодовање према „народним колима“. Једно од њих је да „Фолксвагеновим“ доласком Вучић ће да учврсти своју власт, те би зато требало све учинити како би менаџмент у Волфсбургу одбио инвестирање у Србију. Други коментар се тицао да Немци окупирају Србију и отимају јефтину радну снагу, те да на тај начин постајемо немачки робови. Неки трећи су писали како је то компезација за продато Косово. Јављали су се и они који су се одмах дохватили тога колике ће субвенције да буду за „Фолксваген“ како би нам објаснили да је то лош концепт. Било је и идиота који су против капитализма, а по њима“Фолксваген“ израбљује радничку класу.  Све у свему, у том мору бесмислених критика једино што нисмо могли да прочитамо шта то ти „вајни економски стручњаци“ и докони критизери нуде као алтернативу.

Свакако, колико год да су ти коментари тупави, ипак, због јавности, мора се на неке од њих осврнути и покушати народу да се објасни колико би важно било за Србију да једна таква реномирана компанија, истински аутомобилски гигант, дође на наше тржиште.

За почетак, основно због чега би било важно да „Фолксваген“ нађе своју срећу у Србији је фантастична реклама за Србију. Тим потезом ми се декларишемо свуда у свету да смо држава правне и економске сигурности  за свачији капитал, што само по себи повлачи низ других инвеститора да уложе у Србију. По питању снабдевања фабрике, а свакако и саме изградње, нема никакве дилеме да ће се ангажовати као добављачи бројни кооперанти у Србији, што додатно увећава број радних места и посла уопште у домаћим производним погонима. Србија би добила производ врхунски реномиране аутомобилске компаније који би свакако могла да извози на готово сва светска тржишта, што рецимо са Фијатом данас није случај, јер не постоји довољна потражња за његовим моделима на евроазијском тржишту. О приходима по питању пореза да и не говоримо, као и о самим приходима који би настала од извоза. Веома важна је и чињеница да би модел који би „Фолксваген“ производио у Србији вероватно био значајно повољнији за куповину, него што данас имамо случај када желимо да пазаримо неку нову „Фолцику“ из увоза. Ваља имати на уму да „Фолксваген“ као групација у својој палети производа има „Бентли“, „Порше“, „Ауди“, „Бугати“, „Сеат“, „Шкоду“ и „Ламборџини“. Сложићете се да се ради о палети апсолутних хит аутомобила. С обзиром да се по штампи може прочитати да би се код нас производила теренска „Фолксваген“ возила, сасвим бих за почетак био задовољан да можда производемо неког „Кедија“ или „Тигуана“. На крају крајева, па сетите се чешке „Шкоде“ где је била по паду социјалистичке завесе, а где је данас управо од када је преузео „Фолксваген“.

Такође, Србија ће временом добити и одлично обучену радну снагу у аутомобилској индустрији, коју сада тренутно нема. Зато не разумем оне који захтевају да наш радник буде плаћен као онај у Немачкој. Одакле уопште неком таква идеја, јер тај немачки радник деценијама ради у производњи, рукује са новим машинама, стално се усавршава. Наш радник тек мора да крене са обуком да би достигао одређени ниво у производњи. Пошто се чују примедбе на субвенције, зар је могуће да из свега напред побројаног неко не види колико ће Србија приходовати и то субвенционисање без проблема покрити. Уосталом, то субвенционисање, уколико га и буде, је наше улагање у обучену радну снагу, у већи БПД, у рекламу за Србију, у бројне кооперанте који ће радити са „Фолксвагеном“.

То је суштински улагање у будућност Србије. Аутомобилска индустрија увек подстиче већи БДП, па сви они који критикују субвенционисање радника у оваквој фабрици, нека нам кажу њихов економски план и коју то Србија има макар приближну домаћу компанију која је као „Фолксваген“. Када нам то ти критизери буду саопштили, онда ћу се потрудити да им можда и уважим неки аргумент. До тада, молим Бога да „Фолксваген“ дође у Србију и да колико год Бугари да понуде субвенције ми увек дамо макар мало више како би „Фолцика“ била у Србији.

Владимир Ђукановић