РУСКИ председник Владимир Путин гурнуо је Велику Британију у панику затварањем једног од главних европских гасовода, Северног тока-1, рекла је за америчку новинску агенцију Bloomberg Анђела Најт, бивша извршна директорка трговинског удружења Energy UK.

Она је руског лидера оптужила да је започео „економски рат“, па признала главно:

„Ми смо као држава у паници. Европа је такође. И то није изненађујуће!“

Оптужила је британске власти да су створиле зависност од енергената из различитих земаља које Лондону „нису увек пријатељске”.

„Дуго смо, додала је, имали погрешну енергетску политику.  Ово је заиста непријатан шок“, изговорила је Најт.

Амерички стручњак за енергетику Анас Алхаџи упозорио је земље Г7 на озбиљне последице увођења лимитиране цене руске нафте:

„Да ли људи схватају колико ће бити скупо увођење те ’теоријске‘ горње цен руске нафте? Ту одлуку ће платити порески обвезници у Сједињеним Државама и Европској унији. Додатно ће скочити цене због повећања трошкова испоруке енергената“.

Прецизирао је да ће за пуну имплементацију одлуке Г7 бити потребно ангажовање 87.000 инспектора који ће се побринути да сваки папир буде исправно попуњен, да свака банкарска трансакција буде у складу са захтевима, а кретање сваког танкера – у складу са наметнутим санкцијама.

Северни ток ради са ограничењима од средине јуна, а од краја јула пропуштао је само 33 милиона кубних метара гаса дневно од могућих максималних 170 милиона .

Гаспром је саопштио да неће бити могуће обновити рад јединог погонског блока Трент 60 због цурења уља.

ФРАНЦУСКА ЗАБРИНУТА ЗБОГ ГАСА

ФРАНЦУСКА би требало да се фокусира на решавање предстојећег изазова у енергетском сектору јер се зима приближава, рекао је данас министар финансија Француске Бруно ле Мер, на питање о потенцијалној изградњи новог гасовода преко Пиринеја.

– У предстојећем периоду изазов је набавити више гаса, нафте и струје из земаља које нису Русија. Дакле, причамо о периоду у наредних неколико месеци, недеља, па и дана. Нисам сигуран да би нам нов гасовод помогао да прегурамо зиму. Хајде да се фокусирамо на изазове који су пред нама – навео је Ле Мер на пословном форуму Амброзети на северу Италије.

Он је рекао да му ослањање на струју и водоник „делују више обећавајуће него гасовод“.

Шпански министар енергетике Алваро Надал ове недеље је критиковао француско одбијање да се подржи пројекат којим би се изградио трећи гасовод између те две земље, како би се смањио утицај руског гаса на Европу.

НЕМАЧКА ОСТАЛА БЕЗ ЧЕЛИКА

ИАКО цене електричне енергије и природног гаса у Европи нису расле прошле недеље, Немачка, највећа економија у блоку, и даље се суочава са историјски високим трошковима енергије који су довели до смањења индустријске производње. Најновији пример је највећи светски произвођач челика, Arcelor Mittal, који је у петак објавио саопштење о гашењу две фабрике и празном ходу једне.

Највећи европски произвођач челика рекао је да ће две фабрике у Немачкој (једна у Бремену, а друга у Хамбургу) бити делимично затворене крајем септембра. Фабрика у Аустрији и Шпанији, такође ће бити у мировању.

– Као енергетски интензивна индустрија, ми смо изузетно погођени. Пошто су цене гаса и струје порасле десет пута у року од само неколико месеци, више нисмо конкурентни на тржишту које се 25% снабдева увозом – објаснио је Рајнер Блашек, извршни директор ArcelorMittala Немачка.

Ситуацију у немачкој привреди додатно је закомпликовала вест да руски енергетски гигант „Гаспром“ неће наставити са испорукама преко „Северног тока 1“ након што је откривено цурење нафте. Немачка би ове зиме могла пасти у рецесију, што би са собом повукло и остатак блока – јављају западни медији.

ГАСЕ СВАКО ШЕСТО ПРЕДУЗЕЋЕ

У Немачкој свако шесто индустријско предузеће је принуђено да смањи производњу због високих цена енергије, показало је истраживање Удружења немачких привредних и привредних комора ДИХК крајем јула. Скоро четвртина предузећа која су била принуђена да смање производњу већ је то учинила до краја јула, а друга четвртина је у процесу смањења производње због високих цена енергије, показало је истраживање 3.500 предузећа из свих региона Немачке.

Оставите Коментар