Бразилски званичници имали су бруталан одговор на учестале напада француског председника Емануела Макрона по питању пожара у Амазону. У расправу против Макрона се поред Болсонара и министра образовања Бразила, укључио и чувени шахиста Гари Kаспаров.

На фотографији која приказује Макрона са својом драстично старијом женом Брижит Макрон и Болсонара са својом супругома, председник Жаир Месиас Болсонаро Бразила оставио је коментар „Немојте да понижавате човека – умирем од смеха“.

Поред поређења двојице политичара на слици се налази и натпис „Ево зашто Макрон напада Болсонара“.

Министар образовања такође је одбрусио Маркону да се не меша у унутрашње послове суверене државе, када га нико није позвао на расправу „Макрон није на нивоу дебате. Он је само опортунистички кретен који жели подршку француског пољопривредног лобија“, оценио је на свом Твитер налогу министар Абрахам Вајнтрауб истичући скривене мотиве Макрона и сукоб са Бразилом око трговинских споразума ЕУ и Ј. Америке.

Макрон се ове године нашао на удару светске јавнсоти због масовног кршења људских права, током демонстрација опозиционог покрета Жутих прслука и тренутно је један он најнепопуларнијих председника у савременој историји Француске, али и даље одбија да распише нове изборе.

Твитер је из необјашњивог разлога на великон броју налога цензурисао фотографију, што је додало уље на ватру по питању опште цензуре десничара на друштвеним мрежама

Гари Kаспаров чувени шахита такође је критиковао Макроново понашање. Он је истакао да је Макрон превише заинтересован за Амазон, али га истовремено не занимају пожари у Русији. „Лакше је нападати Болсонара и Бориса Џонсона“ рекао је чувени шахиста на свом Фејсбук профилу.

Оставите Коментар