tanjug

Премијер Србије и председнички кандидат Александар Вучић састао се данас са председником Руске Федерације Владимиром Владимировичом Путином у Москви. Путин је изразио очекивање да ц́е предстојец́и председнички избори у Србији протец́и на највишем нивоу, пожелевши успех ‘актуелним властима’. Двојица државника наставила су састанак ‘у четири ока’ на којем су главне теме, између осталог, економија и јачање билатералних односа…

Састанак у Кремљу почео је нешто пре 14.00 по средњоевропском времену.

Подсетимо, премијер Србије Александар Вучић је по доласку у Москву изјавио да Србија има намеру да са Руском федерацијом поспеши економске односе и да подигне ниво трговинске размене.

tanjug

Такође је нагласио да Србија жели да привуче више руских инвеститора, који не би били везани само за енергетику.

Једна од тема разговора биће и војно-техничка сарадња.

tanjug

U Rusiju su sa premijerom Vučićem doputovali i ministar odbane Zoran Đorđević, kao i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

tanjug

Председник Русије је у кратком обраћању, пре него што су разговори настављени иза затворених врата, „у четири ока“, рекао да нема сумње да ће се пријатељски односи две земље даље развијати и после предстојећих председничких избора у Србији.

Он је, поздрављајући премијера Вучића, рекао да је уверен да ће предстојећи председнички избори у Србији бити организовани „на највишем нивоу“. Он је садашњој власти у Србији пожелео срећу на изборима.

– Без обзира како се буде развијала политичка ситуација, без сумње је да ће се наши односи развијати позитивно – казао је Путин и додао да ће развој односа две земље бити у позитивном и пријатељском духу, уз међусобно поштовање.

Путин је такође истакао да је заједничким напорима промењена набоље, макар и незнатно, ситуација у трговинско-економској сфери.

– Прошле године остварен је мањи пораст трговинске размене, напорима ваше владе. Ти резултати остварени су захваљујуц́и расту испорука из Србије у Русију. Највец́и пораст забележила је испорука пољопривредних производа, негде око 40 одсто. Имамо и добре заједничке пројекте, они се активно развијају, пре свега у енергетици – прецизирао је Путин.

Међу темама разговора са Вучиц́ем Путин је навео и регионалну ситуацију, која се, како је приметио, донекле заоштрава.

Вучиц́ се, говорец́и на руском, захвалио Путину на подршци, његовој лично и Руске Федерације, територијалном интегритету Србије, а такође је изразио уверење да ц́е бити могуц́е повец́ати трговинску размену двеју земаља.

Извор: Информер