Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је Првом основном суду у Београду поднео доказе на више стотина страна о томе како је лидер Савеза за Србију и бивши градоначелник Драган Ђилас управљао јавним градским предузећима и лично се богатио док је био на челу градске власти.

Весић је новинарима испред зграде Првог основног суда, после одлагања суђења по тужби лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа, рекао да га је бивши градоначелник тужио, јер је 2017. године у једној емисији изјавио да је Ђилас уништио град док је владао Београдом и да се на тој функцији енормно обогатио.

Весић је као аргументе за своју тврдњу, између осталог, навео да су у 2019. приходи градских предузећа повећани за 28 одсто у односу на 2013. годину када је Драган Ђилас био градоначелник.

– Губитак јавних предузећа је 2013. износио 495 милиона динара, док ће ове године њихова добити износити 4,8 милијарди динара. То значи да је разлика 5,3 милијарди динара или око 44 милиона евра, а за пет година то би значило 220 милиона евра и да је то губитак који је направио у јавним предузећима – рекао је Весић.

Kако је рекао, донео је и доказе о томе како се Ђилас обогатио и нагласио да то нису његове “приватне опсервације“ већ званични подаци Агенције за привредне регистре (АПР) о Ђиласовим компанијама.
Весић је новинарима показао графиконе који показују како су пословале највеће Ђиласове компаније од 2000. до 2003. године и како њихови приходи расту од његовог уласка у политику.

– То је за мене више него јасан доказ о томе шта је Ђилас радио док је био на власти у Београду. Не може да се сматра клеветом, ако на основу завршних рачуна покажем да је укупан приход његових компанија између 2000. и 2003. године износио један одсто укупног прихода између 2004. и 2007. године – навео је Весић.