Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је Србија остала непокорена и данас и кличе слободи и постаје све јача и више никада неће страдати на начин као што је страдала 1999. године.

Вучић је, на обележавању 18 година од почетка НАТО бомбардовања код моста у Грделичкој клисури, рекао да је на данашњи дан почела најбруталнија агресија у историји људске цивилизације и ужасан поход највеће војне алијансе свих времена на малу, али целим својим постојањем – велику земљу.
– Сачували смо понос и достојанство српског срца, једна мала земља остала је непокорена и данас, јасније него икада, кличе лепој слободи и својој лепој и најлепшој Србији – поручио је Вучић.

Србија неће тражити да буде део алијансе која је разарала нашу земљу и убијала децу нашу, нити ће бити део неке друге алијансе.
– Никада се више неће понављати агресије на нашу земљу, на који нећемо имати јасан снажан и победнички одговор – поручио је премијер.
Хоћемо да односи са НАТО буду пристојни, да сачувамо животе људи на Косову, рекао је премијер.
– Само хоћемо да будемо своји на свом, имамо свој мир и слободу и никоме нећемо дозволити да дирне у слободарски дух нашег народа – рекао је Вучић.

Он је истакао да је више пута рекао да је Србија снажнија него што је била и да ће бити још јача, из дана у дан.
– Више пута сам рекао да се неће поновити Бљесак и Олуја, а ни агресија на нашу земљу на коју нећемо имати јасан, снажан одговор – рекао је Вучић.
Наводећи да данас постајемо пунолетни и да никада нећемо заборавити оне који су дали своје животе за Србију, Вучић је рекао да се данас у Србији рађа 227 деце сваког дана, да ће за 18 година и они постати пунолетни и поносни на генерацију која је бранила своју земљу.
Како је рекао, пре 18 година почео је трагичан рат у којем је 19 земаља имало потребу да покаже да је богатије и јаче од наше мале али поносне земље.

Додао је и да су бацили по три килиграма бомби по сваком од нас, више од 1150 авиона са 30.000 налета је бомбардовало Србију, а потрошили су тачно оноликмо пара, како су сами израчунали, колико би било довољно да се прехрани 80 милиона људи.
– Скупа је то била сахрана коју су за нас припремали – скупа за њиих, али и за нас – рекао је премијер.
Претрпели смо, каже, штету од око 130 милијарди долара што је више и од оне у Другом светском рату, а погинуло је 2000 цивила и више од 1000 војника и полицајаца за три месеца убијања и бомбардовања.
Вучић је подсетио и да је објашњење НАТО пилота било да није видео воз од дима који је проузроковала прва ракета испаљена на тај исти воз.
– И шта ми данас да кажемо о бомбама и ракетама које су усред Европе направиле дим да читав народ, српски народ, постане невидљив – упитао је Вучић.

Он је рекао да је Србија већ све рекла, зато што је, како је истакао, 24. марта 1999. у Србији рођено 172 деце, и зато што је онда сваки дан до 10. јуна рођено готово исто толико, „да би на крају, тих рођених у нестајању било тачно 14.391“.
– Та деца данас постају пунолетна и ми сви заједно са њима постајемо пунолетни. Читава Србија данас, у дане жалости, слави пунолетство, пунолетство свог поноса, свог достојанства и свог храброг срца. Слави Србија што је успела, преболела, положила испите, сазрела и што може само напред – рекао је Вучић.
Хоћемо да односи са НАТО буду пристојни, да сачувамо животе људи на Косову, рекао је премијер.
– Само хоћемо да будемо свој на свом, имамо свој мир и слободу и никоме нећемо дозволити да дирне у слободарски дух нашег народа – рекао је Вучић.
Вучић је претходно, заједно са породицама страдалих у возу који је погођен НАТО пројектилима у тренутку док је прелазио мост, положио венац и одао почаст свим жртвама страдалим у НАТО агресији.

Извор: Информер