Француска војска и полиција су забринуте да ће ствари наставити да клизе у правцу поделе земље на исламску Француску и хришћанску Француску, што би могло да угрози безбедност и доведе до озбиљних сукоба па и верског рата, каже Слободан Зечевић из Института за европске студије поводом писма које су француским властима упутили припадници полиције.

Наиме, након писама припадника активног и резервног састава војске и стотинак некадашњих полицијских званичника и официра послало је писмо председнику Француске Емануелу Макрону, Влади и посланицима у коме се наводе учестали напади на чуваре реда, непоштовање републиканских вредности у „изгубљеним деловима“ земље и упозорава на то да би радикалне идеологије и религијски екстремизам могле да изазову грађански рат.

Према оцени Зечевића, иза ових писама стоји велика емоција према стању у земљи и забринутост припадника војске и полиције да ли Француска, оваква каква је, може да опстане или прети опасност да се ситуација претвори у неку врсту сукоба и верског рата између муслимана и хришћана.

Француска клизи у опасан верски рат

– Делови Француске су практично под неком врстом окупације и власт тамо нема потпуну контролу. То су делови градова са претежно муслиманском популацијом који су под контролом криминалних група које се баве трговином дрогом, али су у духовном смислу под контролом исламских вођа. Ситуација је тамо врло проблематична у смислу да ти делови више и не личе на Француску, а људи који нису из тог миљеа или тог верског опредељења тамо не могу нормално да живе, а ни полиција тамо не може улази, па чак ни хитна помоћ или ватрогасци. Зато полицајци траже да се председник и влада ангажују да се поново успостави контрола над тим предграђима – каже Зечевић.

Поделе у француском друштву се, додаје, дубоко осећају и ако се ствари наставе у овом правцу не сме се искључити могућност да би могло доћи до одређених немира и сукоба.

– Политичари су направили низ грешака од краја 70-их година на овамо, па се полиција и војска прибојавају да је ово последњи тренутак да се нешто учини и да се предузму радикалније мере да се сузбију криминал и исламизам, јер би касније то могло да ескалира у нешто много страшније – примећује Зечевић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар