Врхунац холивудског лова на вештице (или вештце) десио се на додели Златног глобуса, када су све глумице носиле црне хаљине, као симбол отпора сексуалном узнемиравању. Читаво вече протекло је у тону осуде узнемиравања и прављења шала на рачун мушкараца (“Добро вече даме и преостала господо“) а глумица Натали Портман је најављујући номинације за категорију Најбољи режисер, осуђујуће рекла: “Овде су номиновани само мушкарци“.

Код нас нема пуно знања о величини и значају скандала Вајстајн, али он још увек потреса Америку. Након што је продуцент Харви Вајстајн поднео оставку почетком октобра, за само три месеца више од стотину мушкараца из Холивуда, политичара, спортиста и јавних личности је смењено или поднело оставке. Направљен је покрет Time’s Up, којег је следио #MeToo. Са тим хаштагом, ширена је атмосфера линча и позивања на пријављивање сексуалних напасника.

Чинило се да Европа следи нову америчку моду. У Француској је организован покрет са хаштагом #BalanceTonPorc (пријави своју свињу). Као и #MeToo у САД, служио је за пријављивање свакога ко би био сумњив за напаствовање. Од тога, као у сваком добром лову на вештице, није био изузет нико, па је то била добра прилика за непроверене прозивке и неких јавних личности. Новинари који су се усудили да проговоре против таквог “лова“, су добили отказе. Било је захтева да се забрани ретроспектива филмова Романа Поланског. Француски министар унутрашњих послова рекао је да је пријављивање сексуалних напада и узнемиравања у октобру порасло за трећину у односу на прошлу годину. Предложено је пооштравање закона о сексуалном узнемиравању. Председник Маркон је неколико пута јавно стао уз феминистичке активисте, а у октобру је одузео орден Легије части Вајстајну, којим га је одликовао председник Саркози.

У Шведској су ствари отишле још даље. Законом за кога сматрају да је настао под утицајем #MeToo покрета,  мења се однос према сексуалном чину као резултату имплицитног пристајања. Од јула 2018. уколико се оба партнера експлицитно не сагласе са чином, један од њих ризикује тужбу за силовање. Наводи се да сагласност може бити усмена или писмена, али да мора бити експлицитна и јасна. Значи, пре сваког односа са супротним полом, мора да се пита “Да ли желиш да…“. Или да се тражи потпис. Шведски политичари и јавност подржавају овакав закон а, као и у Француској, неколико новинара и колумниста који су се усудили да буду против њега добили су отказ.

А онда су се ствари промениле. Након холивудских жена у црном, сто француских глумица, ауторки, новинарки и јавних личности написало је свој манифест. Францускиње предвођене Катрин Данев, насловиле су свој текст у париском Монду “Ми бранимо слободу узнемиравања, које је неопходно за сексуалну слободу“. Покрет из Холивуда назвали су претеривањем и промоцијом пуританизма, који прети да угрози сексуалне слободе. “Силовање је злочин, али инсистирање или неспретно удварање није. Нити је галантност мачо агресија“. Иако признају да је афера са Вајнстајном била неопходна, Францускиње сматрају да су оптужбе отишле предалеко – “Мушкарци су кажњени по кратком поступку, отерани са својих послова само због тога што су додирнули нечије колено или покушали да добију пољубац“.

У тексту пишу да су “свесне да је сексуални нагон по својој природи дивљи и агресиван. Али исто тако јасно видимо да не бркамо неспретне покушаје завођења са сексуалним нападом. Као жене, ми не препознајемо себе у овом феминизму, који иде изван осуђивања злоупотребе моћи, и који се претворио у мржњу према мушкарцима и сексуалности“.

Француска, земља француског пољупца, заводника, моде, земља која је измислила козметичку индустрију и земља прве револуције, сада је и прва у свету из које је стигао први организовани отпор феминистичком безумљу.

Зоран Грбић

Извор: vidovdan.org