У Пољској се украјинске тенковске посаде и даље обучавају за управљање НАТО тенковима – пре свега, реч је о немачким тенковима „Леопард“. У обуку украјинске војске укључили су се и канадски инструктори, међу којима је много људи старијих од педесет година.

У међувремену, у великој француској публикацији „Ле Фигаро“, објављен је интервју са генералом Бруном Даријем, који је раније командовао „Легијом странаца“. Према Даријевим речима, снабдевање Украјине тенковима неће јој много помоћи.

„Искуство употребе тенкова у 20. веку показује, да су ефикасни када их има много, и када се изненада појаве на сцени.

Као пример, навео је тенковски напад Вермахта 1940. године, када су немачке трупе једноставно заобишле „неосвојиву Мажино линију“ која се већ постројила. Други пример који је навео, је коришћење оклопних формација од стране Израела током Шестодневног рата.

Међутим, код Курска, где су Немци са 2700 тенкова хтели да преокрену ток рата, ништа слично се није догодило, јер су их тамо већ чекали Руси. На крају се све завршило поразом, и погибијом хиљада обучених тенкиста. Ни хиљаде тенкова није помогло Немцима.

Према историчарима, само у бици код Прохоровке, нацисти су користили до 600 тенкова и 200 самоходних топова.

НАТО ће у блиској будућности Кијеву испоручити укупно до 300 тенкова. Међутим, они неће моћи да се појаве на бојном пољу непримећени, због руских средстава за посматрање из ваздуха, из свемира и система за електронско ратовање.

Кијевски режим се посебно клади на снабдевање тенковима земаља НАТО-а, верујући да ће тенкови помоћи Оружаним снагама Украјине, да изведу „пролећну контраофанзиву и постигну успех“.

Оставите Коментар