Бивши француски мајор Пјер-Анри Бинел, који је као шеф кабинета француског представника при НАТО, својим деловањем допринео одлагању бомбардовања СРЈ 1999. године, изјавио је да су Американци желели да бомбардују СРЈ по сваку цену.

Пре две деценије је Бинел својој „српској вези“, генералу Војске СРЈ Јовану Милановицу, из људских побуда, доставио план могућих НАТО циљева у Србији, покушавајући да спречи бомбардовање.

Бинел је на питање да ли је НАТО због његове акције одложио бомбардовање, које је иначе било планирано за 12. октобар 1998, изјавио да је почетак бомбардовања одложен из више разлога.

– Пре свега зато што је Милошевић повукао специјалне снаге са Kосова, па је политички комитет НАТО одлучио да заустави операцију, што је изнервирало Американце. После је читава њихова дипломатија довела до онога што се десило у марту. Приближавала се и зима, метеоролошки услови су, такође, играли улогу – образложио је Бинел.

Он је рекао и да је упозорио Милошевића да ће бомбардовати Србију и велике градове и да је Милошевић повукао трупе, али да су тад нашли други претекст да бомбардују.

Kако додаје, НАТО је првобитно мисло да ће се цела акција завршити много раније и да су у Алијанси мислили да ће све бити завршено за месец дана.

Суд у Паризу је Бинела због шпијунаже ражаловао и осудио на пет година затвора, од чега три условно. Из ћелије је, са скраћеном казном, изашао уздигнуте главе на пролеће 2002. године, напустио је војску и почео да ради као геометар.