Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, указао је у интервјуу за „Нешенел католик реџистер“, један од највећих католичких медија у САД, на значај опстанка српске заједнице на Kосову и Метохији и упозорио да би њихов нестанак био страшан сигнал за цело хришћанство.

„Ситуација у којој су хришћани на Kосову данас је изузетно тешка. Срби, који су били првобитно становништво Kосова, пролазе споро етничко чишћење које је убрзано после рата 1999. године. Данас их је тек нешто више од 100.000“, рекао је Гујон у тексту под насловом „Тихи прогон хришћана на Kосову“.

Срби на Kосову, како је додао, живе у енклавама које су затвори на отвореном и из којих не могу да изађу, а да не ризикују чарке.

„Редовно их нападају, туку, терају да оду. Живе у великом сиромаштву, трпе систематску дискриминацију, школе су им напуштене. Осуђени су на облик аутаркије. Циљ многих радикалних исламиста је да искорене српско и хришћанско присуство на Kосову; дакле, важно је обезбедити њихову аутономију и сигурност“, упозорио је француски хуманитарац.

На питање да ли је непријатељство против Срба још увек у основи религиозно, после антихришћанског погрома 2004, Гујон каже да су на Kосову етничка и верска питања помешана.

„Постоји општа мржња према Словенима која погађа Србе, али и Горанце који су муслимани“, рекао је Гујон.

Осим тога, додао је, било је антихришћанских погрома и циљаног уништења 150 цркава или манастира у последњих 20 година.

„Нарочито подржавамо манастир Високи Дечани који је редовно на мести исламистичких терориста, али и албанских медија на Kосову и политичара. Нападнут је ракетним лансером и оскрнављен натписом “Kалифат стиже““, рекао је Гујон.

Подсетио је да су НАТО снаге зауставиле 2016. године четворицу џихадиста наоружаних калашњиковима испред манастирске капије.

„Још увек се надамо да ће једног дана доћи до мирне кохабитације зато што је већина Албанаца умерена. Али екстремисти су веома моћни а међународна осуда њиховог злостављања веома ретка“, рекао је Гујон.

На питање шта значи присуство хришћана у региону и које би биле последице њиховог нестајања Гујон каже да би „први пут од ширења хришћанства на нашем континенту, хришћани нестали из једне европске земље“.

„То је без преседана – страшан знак за европску цивилизацију који не сме да се деси“, рекао је Гујон.

„Kултуролошки, уништавање српског и хришћанског наслеђа на Kосову које спада у Унескову културну баштину, био би непроцењив губитак за човечанство зато што је оно универзално као што су Буде из Бамијана или остаци у Палмири“, закључио је он.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар