Француски лист „Уест Франс“ направио је листу европских региона у којима би могао избити велики рат – „буре барута“ је, између осталих, и Босна и Херцеговина.

Према наводима аутора чланка Фабиена Казенава, у Европској унији се последњих недеља све више страхује да ће на прагу континента избити оружани сукоб – ситуација у региону се захуктава због хиљада миграната из Јужног Курдистана који су скупљају на граници Пољске и Белорусије.

Варшава не пушта избеглице са Блиског истока на територију Европске уније, подсећа новинар и додаје да је Пољска на својим источним границама распоредила око 15.000 војника који пружају подршку граничарима и полицији.

Према речима Казенава, стране се међусобно оптужују за мигрантску кризу, а „радикализација учесника у конфронтацији може довести до случајног инцидента са пољским, литванским, летонским или белоруским војницима“.

Новинар је убеђен да је још једна тачка интензивне напетости на карти Европе – граница између Русије и Украјине. Према његовим речима, у случају рата у Донбасу Москва се може заузети за Доњецку и Луганску народну републику (ДНР и ЛНР).

У сценарију који је „катастрофалан“ по Кијев, руска војска ће, сматра Казенав, формирати тампон зону не само за заштиту Доњецка и Луганска, него и за безбедност Крима.

Постоји забринутост и због могућег грађанског рата у Босни и Херцеговини. Према речима аутора чланка, 1995. године крвопролиће је окончано Дејтонским споразумом који је поделио државу на Федерацију БиХ и Републику Српску, међутим, ту крхку структуру могу нарушити националистичка расположења у различитим деловима земље, закључује новинар.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар