Бивши хрватски амбасадор у Хагу Фране Крнић у својој књизи открио је да је против Фрање Туђмана Тужилаштво у Хагу припремало оптужницу за ратне злочине, али је случај затворен након његове смрти.

Делове његове књиге објавила је сплитска „Слободна Далмација„.

  • Према мојим информацијама, добијеним у неслужбеним разговорима с једним бројем особа из Тужилаштва и МКСЈ, против председника Туђмана оптужница је била написана пред сам крај мандата главне тужитељке Канађанке Луис Арбур. Истрага против њега била је вођена у највећој тајности, а и сама је оптужница имала ту ознаку, јер је на темељу изричите сагласности Суда тужитељка имала право да до коначне одлуке судског Већа са таквим истрагама, односно оптужницама не излази у јавност – наводи Крнић.

Амбасадор Крнић даље пише да је од њених сарадника сазнао „да тужитељка Арбур упркос написаној оптужници није била у потпуности уверена да ће све тврдње из оптужнице моћи успешно доказати пред судом, па је сугерисала да коначну одлуку о подизању оптужнице донесе њена наследница Карла дел Понте, с обзиром на то да ће управо она, као нова главна тужитељка, бити та која ће се са оптужницом морати бавити у једном таквом комплексном судском случају.

  • А, управо Карла дел Понте, током једне дипломатске вечере у резиденцији српске амбасадорке у Хагу (тужитељка и ја смо седели једно до другог) на моје директно питање да ли је од своје претходнице „наследила оптужницу“ против хрватског председника Туђмана, врло јасно ми је одговорила следеће: „Смрт је спасила вашег председника, па је све обустављено“ – пише у делу књиге.

Бивши амбасадор каже како се у то време сматрало да Карла дел Понте оптужницу против Туђмана спомиње „из тактичких разлога“, али да се то на крају показало да и није баш тако.

  • Ипак, најважнији доказ да би председник Туђман био оптужен пред Хашким трибуналом налази се у образложењу правоснажне пресуде МКСЈ, којом је за извршење више кривичних дела ратних злочина провоснажно осуђена група „Шесторке“ из Херцег-Босне, Прлић и други, јер је у том образложењу хрватски председник именован једним од најодговорнијих политичара за та кривична дела – наводи се, између осталог.

Подсећамо, бивши хрватски председник Фрањо Туђман преминуо је у децембру 1999.године.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар