„Фијоне, откачи“, наслов је на првој страни француског дневника „Либерасион“ преко слике Франсоа Фијона, кандидата десног центра на предстојећим председничким изборима и дојучерашњег фаворита.

Кола су му кренула низбрдо када је откривено да је држава плаћала његову жену за посао који никада није радила. „Пенелопагејт“, како је по имену Фијонове супруге названа афера, данима потреса француску јавност.

Штеди на другима
Сатирични недељник „Канар аншене“ (Оковани патак) објавио је да је госпођа Фијон (иначе Шкотланђанка) годинама била запослена као секретарица свог супруга док је он био посланик у француској скупштини, са платом од 5.000 евра бруто, а да при томе заправо никада није радила. Уследило је откриће да је Фијон запошљавао и своју децу у време када још нису постали адвокати, такође са великим платама. Када се сведу рачуни, држава је његовим укућанима исплатила укупно око милион евра.

При томе, Фијон је као председнички кандидат објавио програм драстичне штедње у коме се држава оптужује за расипништво, па саветује „кресање“ рашода за просвету, здравство, социјална давања…

Од саучесника постала жртва
Француски закон дозвољава посланику да запосли као секретаре чланове уже породице и за то располаже буџетом од 10.000 евра месечно. За сада се зна да је његова супруга рекла да се „не сећа да је потписала било какав уговор“ и признаје да никада није радила за свог мужа, да је остала у кући да подиже четворо деце и са извесним жаљењем навела како би „сигурно нашла посао“ да није дошло и четврто дете.

На основу свега, видело се да је ова жена посвећена породици, поред свих диплома које је стекла, ипак жртвовала своју каријеру због породице.

„Монд“ се пита: да ли је Пенелопе Фијон уопште знала да је њен муж представља као запослену и да на име њеног фиктивног рада новац долази на рачун. Наједном је од саучесника постала жртва, па су жене почеле да јој исказују подршку. Она сада упорно ћути.

Десница у паници
Франсоа Фијон пао је на треће место и сада се испред њега, по подршци бирача, налазе крајње десна Марин Лепен (Национални фронт) и Емануел Макрон са левог центра. Републиканска десница је у паници, подељена је јер ваља у последњи час извадити из шешира другог кандидата. Бивши премијер и министар Ален Жипе, после пораза на унутарпартијским изборима, „неће ни да чује“ за то да буде летећа измена. А Фијон, упркос афери, не одустаје од своје кандидатуре.