У Норвешкој је преминуло 23 особе након примања вакцине америчке компаније „Фајзер“ и немачког стартапа „Бионтек“, саопштила је норвешка Агенција за лекове.

Како се наводи у извештају норвешке агенције, сви смртни случајеви забележени су код особа које су старије од 80 година и са слабијим имунитетом. Како би се убудуће избегли ови инциденти, Институт здравља Норвешке изменио је препоруке за вакцинацију пацијената старијег узраста који су уједно и хронични болесници.

У новим упутствима се наводи да контраиндикације вакцине могу да проузрокују озбиљне последице пре свега код људи старијег узраста.

Вакцинација од вируса Корона у Норвешкој почела је 27. децембра, а први пацијенти који су добили вакцину „Фајзер“ и „Бионтека“ били су корисници домова за старе.

До сада је у Норвешкој вакцинисано 25.000 људи.

ЕУ распад због „Фајзер“ вакцине! О чему говоре украдени документи Европске агенције за лекове везани за вакцине против Covid-19?

Ови украдени подаци, а потом објављени на Dark Web-у, откривају притисак који је извршен на поменуту агенцију како би што пре одобрила вакцину „Фајзер“ – „Бионтек“.

Поверљиви документи, украдени од Европске агенције за лекове (EMA), поново се појављују 9.12.2020. на Dark Web-у. Le Monde је успео спасити неке од њих, а европски тим новинара их је детаљно анализирао. Екипу чини 20-ак чланова, суштински фокусираних око досијеа за процену вакцине „Фајзер“ – „Бионтек“ укључујући 19 електронских порука, размењених између разних званичника агенције у временском периоду од 10. до 25. новембра, а на неке од њих је извршен напад од стране хакера, упозорила је EMA-а у својој изјави, у петак 15. јануара.

Међутим, у преписци са Le Monde-ом, агенција признаје да “пошта која је процурила је проузроковала проблеме и расправе које су се догодиле”. Међу порукама, са јасно назначеним датумом, са именима разних дописника, мала је вероватноћа да су биле предмет манипулације, пет (“La Cinq”) нам допушта да представимо притисак са којим је агенција била суочена како би што пре одобрила прву вакцину против Covid-19.

У преписци од 12. новембра, службеник EMA истиче, расправу с повереницом ЕУ за здравство, Стелом Кyриакидес. Она се залаже „да све државе чланице истовремено примају вакцину“. Инсистира да се не „присиљава“ да користе националне поступке због кашњења у процесу службеног одобрења. ЕУ налаже да државе могу користити лекове које EMA није одборила за сузбијање епидемије.

19. новембра високи званичник EMA се осврнуо на телефонски позив са Европском комисијом. Разговор је текао у „прилично напетој, понекад чак и мало неугодној атмосфери, која указује на то шта EMA може очекивати уколико не испуни очекивања, било да су та очекивања реална или не“. Следећег дана, у размени са Данском агенцијом за лекове, поменути званичник рекао да је изненађен што је Урсула вон дер Леyен, председница Европске комисије, „јасно открила две вакцине које би могле бити одобрене пре краја године [„Фајзер“ – „Бионтек“ и „Модерна“]. Још увек постоје проблеми са обе“, истакао је агент.

Нека од ових „питања“ налазе се у осталим документима украденим у децембру 2020. године, а, посебно, проблеми у вези са вакцином „Фајзер“ – „Бионтек“. Тако је у новембру европска агенција указала на три „главне примедбе“ које се тичу ове вакцине. Неке локације где би се вршила производња још нису биле прегледане; још увијек недостају подаци о комерцијалним серијама вакцина и такође је битно нагласити да су доступни подаци открили квалитативне разлике између комерцијалних серија и оних које су кориштене током клиничких испитивања. Управо на овој посљедњој тачки оцењивачи (испитивачи) изгледају највише забринути.

„Тачка блокирања“

Наиме, да би прешли из лабораторијске у комерцијалну фазу, произвођачи су морали променити своје процесе производње, такође улажући у нове производне линије и нове фабрике.

Поменуте промене би могле објаснити узрок у различитом састава вакцина, посебно смањење степена интегрисаног RNK. То је пресудни елемент ове вакцине која једним убризгавањем у ћелије омогућава производњу протеина вируса Spike и на тај начин подучава имунолошки систем да препозна овај патоген и неутралише га. Вакцине коришћене у клиничким испитивањима имале су између 69% и 81% интегрисани RNK, што је читав низ за стварање протеина Spike. С друге стране, подаци о серијама произведеним у тим новим производним линијама откривају нижи постотак, у просеку 59%. Неки серије су се чак смањиле на 51% и 52%. „Тачка блокирања“, рекла је EMA 23. новембра.

Поставља се питање да ли би та нижа стопа RNK могла утицати, не само на ефикасност вакцинације, већ и на њену сигурност, јер ако се каже да се мање уноси RNK, онда је то више загађености, посебно непотпун RNK. „У овим производима често имамо мало краће или мало дуже дозе RNK. Филтрирамо их према величини молекула, али ово је филтрирање тешко у великој мери“ коментарише Стив Пасколо, истраживач у Универзитетској болници у Цириху, који је двадесет година радио на RNK вакцинама (суоснивач CureVac-а 2000. године, напустио је ову компанију и сада има заједничке пројекте са BioNTech-ом). Овај непотпуни RNK очито се више не може спрoвести у Spike протеин. Међутим, подаци које је произвођач доставио EMA-и показују да се са укупним нивоом RNK од 62% протеина и даље производи у сличним количинама. „У ранијим испитивањима BioNTech-а имали су имунолошки одговор са само једним микрограмом RNK“, истиче Стив Пасколо. На овај начин вакцина би требала имати око 30 микрограма, тако да имају начина“.

То је такође став америчке Управе за храну и лијекове (FDA) с којом је EMA била у контакту. „Питање садржаја RNK се не сматра главним проблемом“ за FDA, рекао је званичник EMA-е у е-поруци од 23. Новембра. Чини се да ови проблеми са производњом и контролом квалитета не утичу на одобрења за хитну употребу (које спроводе САД, Канада или Уједињено Краљевство). Они заправо не представљају одобрење саме вакцине, већ одобрење за њену тренутну употребу. С друге стране, привремено одобрење за стављање у промет, на шта EMA-а циља, по овом питању звучи ограничавајуће. Одатле произилази и та потреба EMA, FDA и Канадске организације, за усклађивањем са заједничким спецификацијама“, „како би се спречило да регија добије сав неоптимални материјал“, што можемо прочитати неколико дана касније у поруци.

“Главни приговори”

26. новембра Бионтек и Фајзер имају прилику одговорити на приговоре EMA-е. У току су провере различитих локација. Такође, они предлажу да се повећа минимална стопа уноса RNK на 60% у првим фазама производње како би се избегао пад испод 50% у коначном производу, а, то је прихватљив критеријум у свим документима који су консултовани. У својој презентацији, произвођачи ове вакцине, познате као Comirnaty, тврде да ове разлике у количини RNK „не би требале утицати“ ни на делотворност ни на сигурност њиховог производа. Неке од ових серија кориштене су у клиничким испитивањима.

Али, EMA још увек није уверена, јер најновији доступни документи још увек не допуштају да се повуче овај „главни приговор“. Скриншот порука размењених 30. новембра између EMA-е и произвођача то потврђује: „Ова се питања сматрају опасним, посебно јер је то нови производ ограниченог искуства, стога се очекује строжија контрола”. У једном од последњих доступних извештаја, међутим, сазнајемо да прилагођавање производних процеса омогућава повратак састава од око 75%, као што је случај са серијама у клиничким испитивањима.

Три дана касније, 3. децембра, Wall Street Journal објавио је чланак који говори о проблему с производњом вакцине Фајзер. „Прве серије сировина нису задовољавале стандарде. Решили смо проблем, али нисмо имали времена да одговоримо на пошиљке планиране за ову годину“, објашњава „особа која је директно укључена у развој вакцине Фајзер “. Да ли је ово све повезано? Фајзер је одбио много коментарисати, споменувши само тренутну истрагу EMA-е о сајбер нападу. У петак 15. јануара, BioNTech и Фајзер поново су најавили обуставу испоруке, позивајући се на неопходне радове у белгијској фабрици у Puursu.

Под притиском, EMA је потврдила да је овај проблем с квалитетом накнадно решен: „Компанија је успела решити ове проблеме и пружити информације и податке потребне како би EMA могла напредовати према позитивним препорукама за ову вакцину“. Такође, агенција тврди да се тренутне спецификације на нивоу RNK „сматрају научно оправданим и прихватљивим“. На пример, мало је вероватно, рекла је агенција, да би се ови непотпуни молекули RNK могли превести у протеин или пептид и тако изазвати нежељене ефекте. „Без обзира на хитност, у ЕУ је увек постојао консензус да се не угрожавају високи стандарди квалитета и да се било која препорука заснива на снази научних доказа, сигурности, квалитети и делотворности„ вакцина и ничега другог “, јасна је ЕМА. На наш захтев је одговорила и Европска комисија – она тврди да ове расправе никада нису ометале независност агенције, никада се нису ни на који начин мешали у интегритет мисије EMA – е у процени кандидата за вакцине или друге лекове.“

Фајзер је направио пометњу у Израелу

Поновном анализом података Израелског министарства здравства закључено је да је Фајзерова вакцина против Covid-19 током недавног петонедељног периода вакцинације убило “око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила”, а 260 пута више млађих него што би умрли од вируса.

Иако је у јануару група независних лекара закључила да експерименталне вакцине против Covid-19 “нису сигурнија” од самог вируса, нова анализа стопе смртности повезаних са вакцинама у Израелу показује да би заиста могло бити говора о драматичним подацима.

Иако се пуна математичка анализа може наћи у самом чланку, аутори показују како је међу „вакцинисанима и старијима од 65 година 0,2% … умрло током тронедељног периода између доза, дакле око 200 на 100 000 вакцинисаних. У поређењу са 4,91 умлих на 100 000 од Covid-19 без вакцинације.“

“Ови застрашујући подаци протежу се и на оне млађе од 65 година”, наставили су истраживачи. Током петонедељног периода вакцинације “0,05%, што значи 50 на 100 000,умрло је. У поређењу са 0,19 на 100 000 умрлих од Covid-19 (који) нису вакцинисани… Што значи да се стопа смртности ове старосне групе повећала за 260 (пута) током овог петонедељног периода вакцинације у поређењу са њеном природном стопом смртности од Covid-19.“

Према извештају IsraelNationalNews (INN), Селигман је израелско-луксембуршког држављанства, дипломирао је биологију на Хебрејском свеучилишту у Јерузалему и аутор је више од 100 знанствених публикација. INN извештава како истраживачи “немају сукоба нити интереса осим што имају децу у Израелу.”

Yатив и Селигманн закључују да су чак и ови „процењени бројеви смртних случајева од вакцина вероватно пуно нижи од стварних бројки, јер узимају у обзир само оне дефинисане као смрт од Covid-19 за тај кратки период и не укључују ABC и срчане (и друге) догађаје који су последица упалних реакција.”

Те бројке “не укључују дугорочне компликације”, пишу. Уз то, у року од неколико месеци очекују „средњорочне и дугорочне штетне учинке вакцина попут ADE (Побољшање зависно о антителима)” које се почиње примећивати код оних који су примили експерименталну вакцину Фајзер.

Као што је објашњено од America’s Frontline Doctors (AFLDS), ADE значи „када анти-Covid антитела, створена вакцином, уместо да заштите, узрокују тежу или смртоноснију болест код касњег излагања вирусу SARS-CoV-2 у природи. Вакцинација појачава инфекцију уместо да спречава штету.“

Упутнице:

https://www.novosti.rs/planeta/svet/954768/preminule-23-osobe-posle-primanja-fajzer-biontek-vakcine-norveski-institut-zdravlja-izmenio-preporuke-imunizaciju

https://dokumentarac.hr/cijepljenje/pfizerovo-cjepivo-ubilo-oko-40-puta-vise-starijih-osoba-nego-sto-bi-ih-sama-bolest-ubila/

https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/01/16/vaccins-ce-que-disent-les-documents-voles-a-l-agence-europeenne-des-medicaments_6066502_3244.html

Оставите Коментар