Главни директор за Европске послове у Националном савету безбедности САД Џон Ерат и директор за Балкан Националног савета безбедности САД Брадам Беркли су током састанка са представницима опозиционих странака на Косову затражили укидање таксе која је уведена на робу која се увози из севернијих делова Србије и Босне и Херцеговине (БиХ).

Тренутно, Сједињене Државе имају око 650 војника на Косову и Метохији, углавном смештених у највећој америчкој бази у Европи – Бондстилу.

Поуздани извор приштинске Газете Експрес, који је данас био на састанку са америчком делегацијом, рекао је да су људи из администрације Доналда Трампа запретили Приштини да ће повући трупе са Косова.

– На састанцима је упућена претња да се могу војно повући са Косова, као у Сирији – рекао је извор.

Делегација из Вашингтона одржала је низ састанака.

На свима се разговарало о суспензији такси на српске производе.

Делегација се јуче састала с премијером привремених косовских институција Рамушем Харадинајем и председником Хашимом Тачијем.

Харадинај је напустио састанак после неколико минута. Тачи се после састанка није огласио, већ је у вечерњим сатима отишао у кућу вође ЛДК Исе Мустафе.

Јутрос је Тачи наставио састанке са људима из Трампове администрације, али у његовој канцеларији био је и преговарачки тим на челу са Шпендом Ахметијем и Фатмиром Љимајем.

У саопштењу из Тачијевог кабинета, после састанака, наводи се, да ни под којим условом, нити под било којом околношћу Приштина неће довести у ризик међудржавне односе и пријатељство са Вашингтоном.

– Ерат и Беркли су поново истакли јасан став америчке администрације да се такса мора суспендовати у циљу настављања дијалога и напора за постизање свеобухватног споразума Приштине и Београда – наводи се у саопштењу Тачијевог кабинета.

Састанку су испред Демократског савеза Косова присуствали посланици Вјоса Османи, Љумир Абдидјику и Арбан Абраши, посланик Алтернативе Иљир Деда и посланик Социјалдемократске партије Косова Висар Имери.

Високи амерички званичници су у среду имали састанак са председником тзв. Косова Хашимом Тачијем и премијером тзв. Косова Рамушом Харадинајем, док су се данас састали са Тачијем и члановима преговарачке екипе Косова Шпендом Ахметијем и Енвором Хоџајем.