Убиство новинарке и политиколога Дарје Дугине припремао је, заједно са Наталијом Вовк, још један члан украјинске диверзантске групе, који је напустио Русију дан пре убиства, саопштио је Центар за односе са јавношћу Федералне службе безбедности Русије.

„Утврђено је да је убиство Дарје Дугине у Москви припремао, заједно са Наталијом Вовк, још један члан украјинске диверзантско-терористичке групе, држављанин Украјине Богдан Петрович Цигањенко, рођен 1978. године који је стигао у Русију транзитом преко Естоније 30. јула 2022. године. Напустио је територију Русије дан пре него што је Дарја Дугина убијена“, наводи се у саопштењу.

Како је прецизирано, Цигањенко је обезбедио Наталији Вовк лажне регистарске таблице и документа на име држављанке Казахстана Јулије Зајко. Такође је заједно са Вовк саставио импровизовану експлозивну направу у изнајмљеној гаражи на југозападу Москве.

„Анализом снимака са камера за видео-надзор документовано је потврђено да је извршилац злочина, држављанка Украјине Наталија Павловна Вовк, рођена 1979. године, лично пратила Дарју Дугину на паркингу за госте фестивала ‘Традиција’“, саопштила је прес-служба ФСБ Русије.

Прошле недеље изгорео је аутомобил којим је управљала руска новинарка и политиколог Дарја Дугина. Она је преминула на лицу места. Према незваничној верзији, аутомобил је детонирала експлозивна направа постављена на њему.

Федерална служба безбедности Русије саопштила је да иза убиства руске новинарке Дарје Дугине стоје украјинске специјалне службе, а починилац је држављанка Украјине Наталија Вовк, која је са ћерком допутовала у Русију 23. јула.

Оставите Коментар