Најпознатији оториноларинголог, примаријус доктор Новак Вукоје, који је иначе био члан Европске академије наука, преминуо је у августу прошле године, али је неколико година пре тога испричао своје искуство својим најпознатијим пацијентом – бившим либијским вођом Муамером ел Гадафијем.

Доктор Вукоје је током своје вишедеценијске каријере лечио многе познате политичаре, спортисте, музичке звезде… Гадафија је упознао преко либијског министра који му је такође био пацијент.

  • Пре њега сам оперисао либијског министра за економске односе са иностранством, који је био службено у посети у Београду током које је имао нападе ноћнога гушења, који су га иначе мучили. Он је о томе испричао либијском вођи. Први пут сам Гадафија посетио у јануару 2006. године”, рекао је доктор Вукоје 2017. године у интервјуу за “Спутњик” и открио да је ту почело велико пријатељство са либијским вођом који је брутално свргнут и убијен 2011. године.
  • Са њим сам провео много времена. И данас сам у контакту са његовом ћерком Аишом. Она живи у Оману са њено троје деце и мајком Сафијом, која је из Мостара. Гадафи је у Мостару завршио војну гимназију и ту се заљубио у Сафију и оженио се њоме. Војну академију је потом завршио у Лондону. Аиша ми се недавно јавила мејлом, открио је тада доктор и истакао да сматра да је Либија била рај за време Гадафија.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • За време Гадафија у Либији се јако добро живело. То је једина земља, а обишао сам скоро цео свет, где нисам видео просјака. Свако је имао неку донацију од државе, да свака кућа, радио – не радио, може пристојно да живи. Либија је имала пет милиона становника, а неколико милиона страних радника.

Али, оно што ће заувек памтити је његов први сусрет са Гадафијем када је отишао да га оперише.

  • Поносан сам што сам имао прилику да упознам тог човека. Први пут смо разговарали под његовим шатором 2006. године, кад сам урадио једну интервенцију. Позвао је и националну телевизију да сними наш разговор. Одушевио ме је причом колико је помагао нашу државу материјално, нафтом… Али, никоме није једноставно пред хируршку интервенцију. Рекао је: ‘Цела Либија стрепи преда мном, а ја стрепим пред једним српским хирургом.

Гадафија је последњи пут видео 4. новембра 2010. године, а диктатор је убијен 20. октобра наредне године.

Оставите Коментар