Ове године се навршава једна деценија од када је Моамер ал Гадафи одржао свој први говор у УН.

Он је у том говору оштро критиковао њихову међународну политику, али је посебно занимљиво то што се Гадафи осврнуо и на распад Југославије.

„Ниједна земља није била мирољубива као Југославија, изграђена корак по корак и део по део након што ју је Хитлер уништио. Онда смо је ми уништили, урадили смо исто што и Хитлер. Тито ју је изградио циглу по циглу, а онда смо стигли ми и срушили је својим империјалистичким личним интересима. Како можемо бити спокојни након тога? Ако је мирна земља попут Југославије била суочена с таквом трагедијом, Генерална скупштина би требало да покрене истрагу и да одлучи кога осудити на Међународном суду“, поручио је Гадафи.

Подсећања ради, Моамер ал Гадафи био је либијски политичар, државник, војни вођа и de facto вођа Либије, који је то постао након војног удара 1969. године.

Интересантно је да је Гадафијева друга жена била је Југославенка Софија Фаркаш, а, после смрти египатског председника Гамала Абдела Насера, Југославија постаје Гадафијев најбољи пријатељ.

С једне стране, Либија је добијала техничку помоћ и одређен број војних инструктора, док је с друге стране на[а yемља добијала нафту.

Снимак његовог говора можете погледати у видеу испод. Део говора који се тиче Југославије почиње од 1:05:12