Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић изјавио је да се у земљама Западног Балкана повратници са сиријског и ирачког ратишта погрешно идентификују као мигранти, иако је у огромном броју случајева реч о пораженим борцима Ал Каиде и Исламске државе.

 

«Те људе је неко послао овде и пре или касније ће ступити у контакт са својим борцима и употребити их за своје циљеве. Они су обучени, опасни и екстремно тумаче веру. Данас су у њиховим насилним акцијама углавном окренути једни према другима» — рекао је Галијашевић.

Он за «Блиц» каже да је симптоматично да већина њих нема личне документа, али да имају по више платних картица и мобилних телефона, да се представљају као мигранти, а избегавају комуникацију са матичним државама.

«Онај ко инсистира на томе да су људи који долазе мигранти, није свестан ризика» — рекао је Галијашевић и додао да овде није реч о хуманитарном питању.

Галијашевић истиче да се у БиХ, због великих миграција, мења верска слика, обезбеђују свежи радикални елементи и радикализује локално бошњачко становништво.

Он је додао да је међу људима који улазе у земље региона много оних без јасно утврђеног идентитета, већином мушкараца старости од 20 до 30 година, а ту су и жене са децом, које нису обичне жене домаћице, него су прошле верску и војну обуку, обучене су за употребу експлозива и пре или касније ће «бити употребљене» у земљама ЕУ, првенствено Немачкој или Француској.

Галијашевић сматра да безбедносне службе Србије много озбиљније раде по овом питању него оне у БиХ.

Европска полицијска агенција је у свом последњем извештају упозорила да би повратници из Ирака и Сирије могли да представљају потенцијалну безбедносну претњу за Европу и регион Западног Балкана.

У извештају је наведено присуство «џихадистичке заједнице» у Црној Гори, случај српског држављанина који је у Аустрији осуђен за тероризам, те повратак жена и деце, али и једног мушкарца, држављанина БиХ из Сирије.

Leave a Reply