Светски медији пишу о данашњем пробијању Балканског тока

Нешто после шест сати јутрос, у Госпођинцима код Жабља, отворен је нови гасовод у Србији, „Балкански ток“, од бугарске до мађарске границе. За недељу дана требало би да буду познати предлози за значајно снижење цене прикључка на гас за домаћинства у Србији. Србија је тако добила други правац снабдевања,а о томе су извештавали и светски медији.

Kако преноси РТ, нови гасовод требало би значајно смањи цене гаса за домац́инства и привуче нове инвеститоре.

Током званичне званичне церемоније, одржане првог дана нове године, председник Србије Александаар Вучић је рекао да је земља постала „много богатија“ захваљујући гасоводу, пише Раша тудеј. Kако истиче тај медиј, цена гаса на бугарској граници биће око 155 долара (без додатних трошкова) у поређењу са тренутном ценом од 240 долара.

  • Тим гасом можемо да обезбедимо прилив инвестиција у различите регионе Србије – преноси ТАСС речи са данашње церемоније.

Балкански ток напуњен је гасом 30. децембра. Цевовод од 403 километра (250 миља), са годишњим капацитетом од 13,9 милијарди кубних метара природног гаса, део је пројекта Турски ток који је покренут у почетком 2020. Руски гас се Турској испоручује кроз први део руте, а друга линија се протеже до турско-европске границе како би стигла до европских купаца, укључујући Бугарску, Мађарску и Србију.

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, који је такође био присутан на церемонији, рекао је да је завршетак гасовода „најбољи новогодишњи поклон“.

Гасна веза је један од највећих пројеката двеју земаља, који је постављен да пружи Србији прилику да развије сопствену енергетску инфраструктуру и постане транзитна земља, преносе медији.

Попут другог великог руског енергетског пројекта, Северног тока 2, који је у завршној фази изградње, и Турски ток био је мета америчких санкција, а Вашингтон је претио да ће казнити компаније које су у њега умешане.

Србија, која је раније добијала руски гас преко Мађарске и Украјине и тражила јефтинији увоз, раније је бранила своје право да бира добављаче и рекла да су руски услови најповољнији за земљу, пишу портали.

Оставите Коментар