Графити са порукама посвећеним Гаврилу Принципу, као и они упућени директору Основне школе „Никола Тесла“ у Раковици, исписани на фасади ове установе су прекречени.

Почетком марта група ученика 8. разреда обукла је мајице са Принциповим ликом, а директор школе Станислав Стевуљевић им је наложио да их скину под изговором да „нису прикладне за ношење у овиру наставе“. Након што је ђацима забрањено да носе мајице са патриотским паролама, на зидовима школе неко је исписао графите посвећеве Принципу, као и оне са негативном конотацијом који су упућени директору установе.

На појединим графитима је писало:

„Гаврило Принцип је српски херој, а шта си ти Брко?“

– Догодине у Призрену!“

„Србија је вечна док су јој деца верна!“

Директор Стевуљевић тврди да оваквих или сличних случајева није било у овој установи откад је он ступио на место директора 2001. године.

– Ђацима се раније забрањивало само ношење навијачких обележја, да би се избегли потенцијални сукоби. У конкретном случају, када су деца носиле мајице са политичким паролама, ја сам тражио да се ученици пресвуку, мајице су им враћене на крају дана, након што сам обавио разговор са њима – рекао је Стевуљевић.

У Унији синдиката школа напомињу да је директор Станислав Стевуљевић ђаке натерао да скину мајице уз увредљиве речи за Принципа, што је Стевуљевић негирао. Подсећања ради, мишљење о целом случају је изнео и сам министар просвете Младен Шарчевић. Он је рекао да, уколико се испостави да је тачно да је директор терао ђаке да скину мајице, Стевуљевић неће моћи да обнови своју лиценцу.

Стевуљевић тврди да је добио и много претећих порука путем мејла, наводно због свега што се догодило у протеклих месец дана.

– Вређали су ме и називали разним погрдним именима. Ово писмо је само једно од многих, пошто је већина углавном стигла електронским путем – рекао је Стевуљевић.

Оставите Коментар