МУП Црне Горе и потпредседник Владе Душко Марковић одлучили да забране деловање НВО Равногорски покрет, јер је “њен рад у супротности с Уставом Црне Горе“.

Равногорски покрет регистрован је 18. априла ове године у МУП-у, а Марковић је у истакао да је решење о упису донето без сазнања руководилаца МУП, јавља Радио Слободна Европа.

Руководилац МУП такође истиче, да је сазнање да је регистровање Равногорског покрета изазвало оштре реакције дела јавности и да је покренута иницијатива да се његово де,ловање забрани.

Он додаје да је у решењу наведено да је деловање овог покрета супротно Уставу, јер “заступа и заговара идеологију која представља опасност по независност, сувереност и уставно уређење Црне Горе, што изазива опасност по јавни мир, јавни поредак и јавни морал“.

Иницијативу за забрану рада Равногорског покрета формално је покренула невладина Грађанска алијанса која сматра да је реч о “националистичком покрету који промовише национлану мржњу, заступа идеологију која је током Другог светског рата побила хиљаде невиних и коју је као такву држава прогласила фашистичком, и да је та пресуда и даље правоснажна“.

— Како држава Црна Гора није аболирала нити лустрирала четнички покрет, њихова регистрација тј. њихово дјеловање је супротно Уставу Црне Горе, па у складу са тим подносимо ову иницијативу — наведено је у иницијативи Грађанске алијансе о забрани рада равногораца.

loading...

Оставите одговор